Haarlem bereid tot opvang Oekraïners 'naar vermogen' bij verzoek

Burgemeester Jos Wienen laat weten dat Haarlem Oekraïners opvang wil bieden. Voor zover bekend is het daarmee de eerste gemeente die dit aankondigt.© ANP / REMKO DE WAAL

ANP
HAARLEM

De gemeente Haarlem is bereid "naar vermogen" opvang te bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne als het daartoe een verzoek ontvangt. Dat zegt een woordvoerder van burgemeester Jos Wienen, die vrijdagavond spreekt bij een solidariteitsbijeenkomst in de stad.

"Als daar op enig moment een vraag over komt vanuit het kabinet of het Centraal Orgaan opvang asielzoekers dan is Haarlem, zoals altijd, bereid daar serieus naar te kijken", aldus de zegsman. Voor zover bekend is Haarlem daarmee de eerste gemeente die Oekraïners wil opvangen.

Veel andere landen zijn al begonnen met de opvang van vluchtelingen uit het land dat wordt aangevallen door Rusland. Toen eerder deze week premier Mark Rutte werd gevraagd naar de Nederlandse houding op dit gebied zei hij: "Binnen bestaande afspraken en kaders kijken we wat we kunnen doen." In een reactie zei VluchtelingenWerk Nederland dat Oekraïners op ons zouden moeten kunnen rekenen.

De bijeenkomst in Haarlem, tussen 17.00 en 18.00 uur op de Grote Markt, is een initiatief van de gemeenteraad van de stad. De partij Trots Haarlem vindt dat de gemeente direct vijfhonderd vluchtelingen moet opnemen, zonder te wachten op een verzoek daartoe. Haarlem gaf donderdag ook al steun aan Oekraïne door ieder uur het volkslied van het land te laten horen via het carillon van de Sint Bavokerk.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.