Haarlemse Sint Bavokerk laat elk uur een regel uit Oekraïens volkslied horen. ’Als ik het had geweten, had ik het hele volkslied erop gezet’

Sint Bavokerk in Haarlem© Mediahuis

Van onze verslaggever
HAARLEM

Het carillon van de Haarlemse Sint Bavokerk aan de Grote Markt laat ieder uur een stukje uit het volkslied van Oekraïne horen, bevestigt stadsbeiaardier Rien Donkersloot na berichtgeving van NH Nieuws.

Toen hij hier kortgeleden toe besloot, was al duidelijk dat Oekraïne risico liep, maar had Rusland de inval nog niet ingezet. ,,Vreselijk’’, zegt Donkersloot. ,,Als ik het vandaag had gedaan, had ik het hele volkslied erop gezet.’’

Waarom koos hij voor de tweede regel? ,,Omdat de eerste regel een open einde heeft, dat klinkt niet zo goed. De tweede lijkt trouwens verder erg op de eerste.’’ De tekst van het volkslied is heel passend, vertelt hij. ,,Het is echt een tekst van ’laten we alle vreemde machten uit ons land verjagen’. (zie verderop voor de tekst)

Eens in de drie maanden past Donkersloot de muziek voor het carillon aan, door de zeventiende-eeuwse speeltrommel opnieuw te ’programmeren’. Dat heeft hij net deze week gedaan.

De tweede regel uit het Oekraïense volkslied is de komende maanden elk kwartier voor het hele uur te horen.Op het hele uur klinkt Pittsburgh in the Rain uit 1971, van Leon de Graaff uit Heemstede wiens vrienden in december een vergeefse poging deden het nummer in de Top 2000 te krijgen. Om kwart over het uur klinkt een stukje uit Lied Ohne Worte van Mendelssohn en op het halve uur een fragment van de 18e-eeuwse componist Couperin.

De volledige tekst van het Oekraïense volkslied luidt in vertaling:

Nog is Oekraïnes glorie niet vergaan, noch zijn vrijheid,

Nog zal het lot ons, jonge broeders, toelachen.

Verdwijnen zullen onze vijanden als dauw in de zon,

en ook wij, broeders, zullen heersen in ons eigen land.

Onze ziel en ons lichaam zullen wij geven voor onze vrijheid.

En wij zullen tonen dat wij, broeders, van het geslacht der Kozakken zijn.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.