Biden bespreekt Oekraïne vrijdag met grote bondgenoten

ANP Producties | Bron: ANP
Ottawa

De Amerikaanse president Joe Biden zal vrijdag een gesprek leiden over de crisis in Oekraïne met de leiders van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en de NAVO. De staf van de Canadese premier Justin Trudeau maakte dat donderdag (lokale tijd) bekend.

De komende dagen zullen ook de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 de situatie rondom Oekraïne bespreken tijdens een veiligheidsconferentie in München. Gastvrouw Annalena Baerbock zal als Duitse minister de vergadering leiden. De G7, een groep van invloedrijke westerse geïndustrialiseerde landen, bestaat uit Duitsland, Canada, Frankrijk, het VK, Italië, Japan en de VS. De EU schuift ook aan maar is officieel geen lid. Ook de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris wordt verwacht.

Rusland stuurt naar verwachting niemand naar München, als gevolg van de spanningen met het Westen over Oekraïne. Het land is om die reden ook niet uitgenodigd voor het gesprek vrijdag onder leiding van Biden.

Donderdag herhaalde Biden nogmaals zijn waarschuwing dat Rusland op het punt staat Oekraïne binnen te vallen. "Elke indicatie die we hebben is dat ze bereid zijn om Oekraïne binnen te gaan", zei de Amerikaanse president.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.