Coentunnel gevaarlijkste stuk weg van Nederland, ook bocht A7 naar A8 scoort slecht op veiligheid

De Coentunnel.

De Coentunnel.© Archieffoto ANO

Debbie de Vries
Amsterdam

De Coentunnel staat op de eerste plaats van de lijst van gevaarlijkste wegvakken van Nederland. In 2021 was de noordelijke ingang van de tunnel het decor van 63 ongevallen. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Incident Management Nederland (SIMN).

De abrupte overgang van daglicht naar het duister van een tunnel vormt een bekend verkeersgevaar. Dat wordt onderstreept door het feit dat alle geregistreerde ongevallen in de Coentunnel overdag plaatsvonden. Hetzelfde geldt voor de 31 incidenten bij de zuidelijke ingang van de Beneluxtunnel, nummer 8 op de lijst.

Opvallend is dat driekwart van de aanrijdingen in de Coentunnel zich voordeed tussen 1 en 5 uur ’s middags. Dit is het deel van dag waarop de zon de naderende automobilisten in de ogen schijnt en het verschil tussen licht en duister het grootst is.

Ook de bocht van de A7 naar de A8 scoort slecht als het gaat om veiligheid. Hier waren afgelopen jaar 35 ongevallen. Het jaar ervoor was de laatste kilometer van de A7 in het Knooppunt Zaandam nog het stuk snelweg waar de meeste ongevallen gebeurden, 43 in totaal. Het is een van de weinige plekken in het land waar doorgaand verkeer een afslag moet nemen om zijn weg te vervolgen. Automobilisten die vanuit Purmerend onderweg zijn naar Amsterdam, komen direct na die afslag terecht op een scherpe bocht naar links. Hier geldt een maximum snelheid van 70 kilometer per uur.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.