Met een kapotte radio ga je naar Nol toe: ’Als ik straks weer thuis ben, heb ik zelf ook een leuke middag gehad’

Nol Kocx in het Repair Café.

Nol Kocx in het Repair Café.© foto kees de boer

Kees de Boer
Santpoort-Zuid

Defecte elektrische apparaten, horloges die niet meer lopen, kapotte computers, je kunt er altijd mee terecht in het Repair Café.

De 78-jarige reparateur Nol Kocx heeft het druk deze zaterdag aan zijn tafel in ’t Brederode Huys in Santpoort-Zuid. Zo heeft de vrijwilliger net nog een oude radio gemaakt. Nu heeft hij een dame aan zijn tafel met een zaklantaarn die de geest heeft gegeven.

„Het is altijd de vraag of iets nog is te repareren”, begint Nol, die vroeger bij een groot computerbedrijf heeft gewerkt.

„Bij sommige apparaten is dat niet meer het geval. Ik had een vorige keer bijvoorbeeld een mevrouw met een mixer die het niet meer deed. Daar misten wat schroefjes, van die kleine driekantige, en die zijn nergens meer te krijgen. Als er onderdelen nodig zijn, moeten mensen die zelf meenemen. Anders kunnen we niks natuurlijk.”

Smeerolie

Lacht: „Het is hier alles of niks.” Dat had hij net ook aan de dame met de oude radio verteld. „Mevrouw had gemeld dat het apparaat een speciale smeerolie nodig had die niet meer verkrijgbaar was. Of ik nog iets wist. Nou had ik zelf ook nog wel een smeerolietje in mijn gereedschapkist. Maar het was een gok of het apparaat daar nog mee aan de praat te krijgen was. Ik kan een poging wagen, had ik gezegd. Die mevrouw vond het wel best, en ik heb die olie erin gesmeerd. Bleek die radio het weer te doen. Dat is natuurlijk leuk, als zoiets lukt.”

Nol vertelt dat hij zijn klanten soms ook zelf een beetje aan het aan het werk zet.

„Vanmiddag kwam er een vrouw met een schemerlamp. Die lamp deed het nog, maar er zat geen stekker meer aan. Die had die dame meegenomen. Ik kon dat doen, maar het leek me leuker om uit te leggen hoe ze zelf de stekker kon monteren. Dat ging helemaal goed. Die vrouw ging later helemaal blij de deur uit.”

„Het is gewoon fijn werken hier”, zegt hij. „Als ik straks weer thuis ben, heb ik zelf ook een leuke middag gehad.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.