Actie De Nacht staat op in volle gang

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

In meerdere steden is de protestactie De Nacht staat op in volle gang. In Amsterdam stonden onder meer bij de nachtclub AIR in de Amstelstraat even voor middernacht nog honderden mensen in de rij om naar binnen te kunnen. Volgens een handhaver ter plaatse is het drukker dan verwacht in de omgeving van het Rembrandtplein. De sfeer in de stad is "uitgelaten en euforisch", zegt de Amsterdamse nachtburgemeester Ramon de Lima. "Je merkt echt de drang om weer verbinding te maken." Volgens De Lima staan overal in Amsterdam lange rijen.

Ook bij de Rotterdamse clubs Annabel, Perron en Reverse stonden zaterdagavond laat honderden mensen in de rij. Club De Huiskantine is volgens RTV Rijnmond op last van de gemeente gesloten. In Utrecht hebben handhavers waarschuwingen uitgedeeld. Als de clubs niet dichtgaan, riskeren zij een boete.

Een feest bij Poppodium 013 in Tilburg gaat verder, ondanks een boete van 10.000 euro die is opgelegd. De club had 1400 kaartjes verkocht. Volgens een woordvoerder is de verwachting dat handhavers niet opnieuw langs zullen komen om het feest te beëindigen.

Het feest in het Patronaat in Haarlem werd rond 22.45 uur wel beëindigd, nadat boa's de club sommeerden te stoppen met de optredens. Het Patronaat hing een boete van 50.000 euro boven het hoofd als de club geen gehoor zou geven aan het bevel te stoppen met het feest. Ook een illegale raveparty op de Griend in Maastricht liep rond 23.30 uur ten einde.

Een evenement in de Music Dome in Kerkrade, met optredens van onder anderen dj Tony Junior, is nog wel bezig. De club heeft 2500 kaartjes verkocht. De gemeente heeft laten weten te zullen handhaven. Desondanks zegt de club tot 05.00 uur open te blijven.

Met de actie De Nacht staat op protesteren nachtclubs en discotheken tegen de coronamaatregelen. De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). De initiatiefnemers zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. In het hele land sloten zich clubs aan bij de actie.

Boa's die de nachtclubs moeten controleren maakten zich zorgen omdat er geen agenten achter de hand zijn die hen kunnen bijstaan. De politie staakt om cao-eisen kracht bij te zetten. Maar vakbond BOA ACP meldde zaterdagavond dat het rustig bleef.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.