Patronaat gaat zaterdag heel voorzichtig open, Club June blijft dicht (update)

Willemien Schenkeveld
Haarlem

Het Patronaat gaat zaterdagavond in het kader van de landelijke actie ’De nacht staat op’ voorzichtig open: zodra er na 22.00 uur een ontruimingsbevel komt, zal het muziekcentrum daaraan voldoen.

Directeur Jolanda Beijer wil op deze manier de protestactie van de nachthoreca ondersteunen, zonder het risico te lopen op een hoge boete. Burgemeester Wienen dreigt de nachthoreca met een dwangsom van 50.000 euro als ze tegen de coronaregels zaterdagnacht opengaan. Het Patronaat laat het er niet op aankomen. Het muziekcentrum gaat om 21.00 uur open en sluit zodra de gemeente daartoe maant. ,,We hopen natuurlijk dat er niet direct om 22.00 uur iemand aan de deur staat, maar zodra dat wel gebeurt, gaan we de aanwezigen vragen netjes naar huis te gaan.’’

Gemeente op de hoogte

Ze is er niet bang voor dat er dan toch nog een dwangsom volgt. ,,De burgemeester en handhaving zijn al op de hoogte van deze plannen.’’ Toch vindt ze de actie ’ontzettend eng’. ,,De uitdaging wordt om straks 700 mensen zonder gedoe naar de uitgang te krijgen.’’ Die bezoekers krijgen van te voren bericht over de nieuwe opzet. Het Patronaat denkt dat de bezoekers geen grote herrie gaan schoppen tijdens de ontruiming. ,,Maar de vraag is natuurlijk, hoe goed ken je je publiek?’’

’s Middags is er al een grachtentocht met zeker vijftien boten en dj’s. ,,Het is en blijft belangrijk dat we zaterdag van ons laten horen’’, zegt Beijer. ,,De door minister Kuipers aangekondigde versoepelingen zijn voor popmuziekpodia niet genoeg.’’

Toch goed resultaat

Nachtclub June geeft het op en doet zaterdag niet mee aan de landelijke actie. ’We gaan onze relatie met de gemeente en de burgemeester niet op het spel zetten en kunnen het risico van 50.000 euro niet nemen. En nu de versoepelingen eraan komen hebben we indirect toch een goed resultaat geboekt’, appt eigenaar Martijn Bevelander van club June. Ook zijn twee andere zaken Nip en Shibuya blijven dicht. In het allerergste geval acht hij zelfs een dwangsom van drie keer 100.000 euro mogelijk.

Burgemeester Jos Wienen maakte donderdag bekend vast te houden aan de dwangsom van 50.000 euro. Hij wil daarmee verzekeren dat de nachthoreca de actie afblaast. Een veel lagere boete, zoals andere steden zoals Amsterdam hebben ingesteld, sorteert volgens hem te weinig effect.

Oproep Grote Markt

Volgende week zaterdag is Club June open van 21.00 tot 01.00 uur. Die openingstijden zijn in overeenstemming met de voor vanaf 18 februari aangekondigde coronaregels.

Op de Grote Markt wordt het zaterdagnacht misschien ook wel gezellig. Sinds donderdag gaat er een oproep rond op social media om zaterdagnacht daar dan maar los te gaan:

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.