Raad akkoord met ’laatste’ bouwplan Zwaanshoek

© Foto Mediahuis

Bart Boele
Hoofddorp

Het plan om 17 woningen te bouwen bij de Bennebroekerweg in Zwaanshoek is door de gemeenteraad goedgekeurd, omdat het om voorlopig het laatste bouwplan in het dorp gaat.

Voorzitter Wim Kruyt van de dorpsraad maakte onlangs tijdens een hoorzitting zijn bezwaren bekend: de Bennebroekerweg is al overbelast, daar kan niet nog meer verkeer bij. Het tegenargument van het college van B en W is dat dit het laatste bouwplan is dat nauwelijks extra verkeer in het dorp oplevert omdat de toekomstige bewoners vooral richting Hoofddorp naar de A4 zullen rijden met hun auto.

Daar kan de gemeenteraad wel in meegaan, hoewel er begrip is voor de zorgen in Zwaanshoek. Niet alle partijen zijn overigens even enthousiast. Sophie van de Meeberg (D66) erkent dat er grote behoefte is aan woningen ,,maar of dit nou de woningen zijn waar we op zitten te wachten vraag ik me af’’. Het gaat om 17 vrije sector koopwoningen.

Dilemma

Het dilemma van andere raadsleden is de grote behoefte aan woningen versus de verkeersdruk in het dorp. ,,Het uitgangspunt is eerst bewegen dan bouwen’’, aldus Ron Heimerikx (HAP) met andere woorden eerst een gebied goed bereikbaar maken en dan pas bouwen. Maar omdat deze woningen weinig extra verkeersdruk opleveren kan hij ermee akkoord gaan en dat geldt ook voor veel andere partijen.

Hanepoel

CDA-wethouder Mariëtte Sedee erkent de verkeersdrukte in Zwaanshoek maar benadrukt dat dit het laatste bouwplan gaat zijn. ,,We zijn als gemeente zelf ook gestopt met het ontwikkelen van bouwplannen. We hebben grond in eigendom waar honderd woningen kunnen komen en dat gaan we voorlopig niet ontwikkelen.’’ Dat klopt op zich, maar het gaat om grond tussen de Hanepoel en de bestaande woonwijk in Zwaanshoek die vervuild is. Die verontreiniging moet eerst worden gesaneerd, wat de provincie regelt. Pas daarna mag er gebouwd worden, maar zo lang de verkeerssituatie niet verandert kiest de gemeente ervoor om er niet te bouwen.

.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.