Britse regering maakt het makkelijker om EU-regels te schrappen

ANP Producties | Bron: ANP
London

De Britse regering maakt het makkelijker om Europese regels, die het land overnam toen het nog in de Europese Unie zat, te schrappen of te wijzigen. Premier Boris Johnson zal maandag de zogeheten "Brexit Freedoms Bill" (Brexit Vrijheden Wet) aankondigen, die dit mogelijk moet maken. Dat maakte zijn regering in de nacht van zondag op maandag bekend.

Om onzekerheid en verwarring na de Britse uittreding uit de EU in 2020 te voorkomen, stond de regering van Johnson destijds toe dat duizenden bestaande EU-wetten en -regels ook na de brexit automatisch in Groot-Brittannië van kracht zouden blijven. Maar op termijn wil zij daarvan af. Op basis van de bestaande procedures zou het echter enkele jaren in beslag nemen om alle EU-wetten te hervormen of in te trekken. Dat proces kan nu dus worden versneld.

"Onze nieuwe Brexit Freedoms Bill zal een einde maken aan de speciale status van de EU-wetgeving in ons rechtsstelsel", zei Johnson maandag in een verklaring.

Ook beloofde hij dat zijn regering later nog een beleidsdocument zal publiceren. Daarin zal staan hoe zij precies van plan is de voordelen van de Britse uittreding uit de EU te benutten bij het wijzigen van de regelgeving. En ook hoe dit zal bijdragen aan een vermindering van de bureaucratische rompslomp in het land.

Het is maandag precies twee jaar geleden dat Groot-Brittannië formeel uit de EU trad.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.