Noord-Holland moet Tata Steel snel dwingen tot terugdringen uitstoot, wil oppositie in Staten

De hoogovens van Tata Steel gezien vanaf het strand bij Wijk aan Zee.© ANP/Koen van Weel

Peter Schat
Haarlem

Zes oppositiepartijen, goed voor samen zeventien van de 55 zetels in de Staten van Noord-Holland, willen dat de provincie snel zorgt dat Tata Steel in IJmuiden de uitstoot van ongezonde stoffen aantoonbaar terugdringt. Ze willen in de vergadering van 7 maart een debat op de agenda.

Waarom dat niet in de Statenvergadering van komende maandag 31 januari gebeurt legt Ines Kostic, Statenlid voor de Partij voor de Dieren uit namens de zes oppositiepartijen. Dat zijn naast haar partij JA21, CDA, SP, ChistenUnie en Denk. ,,We willen eerst nog extra feiten op tafel. Daar gebruiken we de commissievergadering Natuur, Landbouw en Gezondheid van 7 februari voor. Ook kunnen we dan zien hoe de gedeputeerde zich opstelt en beraden we ons vervolgens als samen optrekkende oppositiepartijen erover, wat we 7 maart gaan doen. Een motie indienen, bijvoorbeeld.’’

Uit het RIVM-onderzoek naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de IJmond, bleek dat een groot deel van metalen en paks afkomstig is van Tata Steel. Ook dat de gemeten hoeveelheden van deze schadelijke stoffen veel hoger zijn dan was verwacht op basis van berekeningen. Deze ’incomplete registratie van de uitstoot’ baart de oppositiepartijen zorgen. Zij willen gezondheidsrisico's voor de inwoners van de IJmond zo snel mogelijk teruggebracht zien.

,,We zijn als Statenleden afhankelijk van de informatie die we krijgen. We willen zoveel mogelijk op tafel en daarover Gedeputeerde Staten wat steviger aan de tand voelen’’, aldus Kostic.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.