SOS Dolfijn checkt kust op aangespoelde bruinvissen na explosie

Een gestrande bruinvis.© Archieffoto.

ANP
ANNA PAULOWNA

SOS Dolfijn houdt de komende dagen extra goed in de gaten of er bruinvissen aanspoelen aan de Nederlandse kust na de ontploffing van een bom uit de Tweede Wereldoorlog voor de kust van Zandvoort, dinsdag. De in Anna Paulowna gevestigde stichting die noodhulp biedt aan walvisachtigen zegt zich grote zorgen te maken over de klap en trillingen die kilometers verderop te horen en te voelen waren.

Volgens SOS Dolfijn is geluidsoverlast een ernstige bedreiging voor het leven in de zee. „Geluid draagt onder water ver door en maar liefst vier keer sneller dan op het land”, aldus de stichting. In deze tijd van het jaar bevinden veel bruinvissen zich voor de kust, legt een woordvoerder uit. „De effecten van een dergelijke explosie kunnen catastrofaal zijn voor bruinvissen en andere walvisachtigen.”

De bruinvis is een kleine tandwalvis. Deze dieren ’zien’ door middel van geluid, zegt SOS Dolfijn. Dat heet echolocatie. Ze maken klikgeluiden die weer terugkaatsen op voorwerpen en dieren in het water. „Deze echo vangt een walvis op met hun gehoor en zo weten ze precies wat er te zien is.” De bruinvis is de meest voorkomende walvis in de Noordzee.

De Duitse bom uit de Tweede Wereldoorlog die dinsdag drie kilometer voor de kust van Zandvoort geruimd werd woog 500 kilogram. Het ging om een bom van het type SC 500. De bom werd zondag gevonden en gemeld bij de kustwacht en later op een diepte van vijftien meter geruimd. Op sociale media gaven verschillende mensen aan de trilling te hebben gevoeld of de klap te hebben gehoord. Sommigen waren ervan geschrokken.

Lees ook: Biologen boos om enorme explosie in zee door het opruimen van een Duitse bom: ’Bruinvissen worden doof en kunnen niet meer jagen’

Lees ook: Zware vliegtuigbom in zee tot ontploffing gebracht. Tot in IJmuiden voelen ze de klap. ’Half Zandvoort trilde op z’n grondvesten. Schrok me rot, het leek wel een aardbeving’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.