De beste optie: pak Poetin z’n vriendjes aan | commentaar

De Russische president Vladimir Poetin.

De Russische president Vladimir Poetin.© Foto AP

Pascal van Dongen

Nu Rusland zich steeds dreigender langs de Oekraïense grens ophoudt, komt de zwakte van Europa ook steeds verder bloot te liggen. Want het dreigen met sancties waarmee de Europese lidstaten zichzelf in de voet schieten, maakt niet dat Poetin zich grote zorgen maakt.

Dat wij in Europa niet zo’n trek hebben in een oorlog tussen Oekraïne en Rusland is wel begrijpelijk. Los van het leed dat oorlog met zich meebrengt, zijn ook de geopolitieke verhoudingen niet gebaat met onrust en geweld. Het inzetten op alternatieven om Rusland op andere gedachten te brengen, is dus ook een gezonde impuls.

Maar Europa heeft niet zoveel tools om Rusland onder druk te zetten. Het meest genoemde middel is Rusland afkoppelen van het internationale betalingssysteem ’Swift’. Dit systeem verzorgt de betalingen tussen financiële instellingen in heel de wereld. Als Rusland hier uitgegooid wordt, heeft Poetin een bijzonder groot probleem. Russische banken worden dan vleugellam en de roebel zal in rap tempo in waarde dalen.

Er is alleen een ’maar’: Het afkoppelen van dit systeem betekent dat ’wij’ ook niet meer kunnen betalen voor Russisch gas. En gas is al schaars. Nog meer schaarste zal de brandstofprijzen in de EU nog verder opdrijven. Een weinig aanlokkelijk perspectief voor de Europese leiders. De kans dat er dus voor deze zogenaamde ’nucleaire’ sanctie gekozen gaat worden, is niet zo groot. Simpelweg omdat het westen daarmee zichzelf opzadelt met een ander probleem.

De EU heeft zichzelf zo afhankelijk gemaakt van Rusland, dat het slechts als een piepend hertje mee kan doen in de Oekraïne-crisis. Maar dat hoeft niet zo te blijven.

De gevangen oppositieleider Aleksej Navalny heeft al eerder de, in zijn ogen, beste sanctie voor Rusland geopperd: Pak de vriendenkliek rond Poetin aan. Sancties tegen de oligarchen die op de Engelse voetbaltribunes zitten, op de Griekse wateren drijven en de sjieke restaurants in Cannes bevolken. Dan tref je ook Poetin in het hart, zo stelt Navalny. Misschien blijkt dan Europa’s kracht groter dan we denken. Het is in ieder geval het proberen waard.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.