Paar maanden cel voor geweld bij Amsterdamse Poort in Haarlem, gerechtshof ziet steken van weerloze man niet als noodweer

De gebeurtenissen op 14 september 2019 zorgden voor veel commotie rond de Amsterdamse Poort.© Archieffoto Michel van Bergen

Wessel Mekking
Haarlem/Amsterdam

Een 40-jarige man die in september 2019 betrokken was bij gewelddadigheden in de buurt van de Amsterdamse Poort, is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk.

Het Amsterdamse gerechtshof acht deze Mohammet Ö. schuldig aan poging tot zware mishandeling in vereniging. Het hof stelt dat de Amsterdammer een inwoner van Lelystad met een mes in zijn benen heeft gestoken en heeft getrapt toen deze op de grond lag. Plaatsgenoot Tahsin K, (44), die eerder door de rechtbank werd veroordeeld tot een celstraf, was betrokken bij deze gewelddadigheden.

’In de val’

Het slachtoffer voelde zich die dag in de val gelokt door z’n ex. Hij dacht in de vroege ochtend geld bij haar op te halen, maar in plaats daarvan werd hij in haar woning aan de Gedempte Herensingel opgewacht door een groepje mannen, onder wie de twee Amsterdammers.

K. zou direct met een ijzeren staaf op hem hebben ingeslagen. Deze Amsterdammer raakte zelf ook gewond, hij liep een steekwond op in zijn borst. Snel daarna belandden de drie mannen en de vrouw op op straat. Aan de overkant, bij de Spaarnwouderstraat, viel het slachtoffer. Mohammet sneed hem daarna met een stanleymes. Zijn plaatsgenoot zou de Lelystedeling meermaals hebben geslagen met een staaf.

Geen noodweer

Volgens het hof was geen sprake van noodweer of noodweerexces. Aangezien het slachtoffer al op de grond lag, ging het niet om een noodsituatie.

De rechtbank legde Ö. eerder een gevangenisstraf van een half jaar op, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat geadviseerd werd hem het geweld in verminderde mate toe te rekenen, is voor het hof geen reden hem een taakstraf op te leggen. Daarvoor vindt het gerechtshof het feit te ernstig.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.