OMT: alles open tot minimaal 20.00 uur, kabinet komt dinsdag met besluit

Van onzer verslaggever
Den Haag

Als het aan het Outbreak Management Team (OMT) ligt gaat alles weer open tot 20.00 uur. Dat staat in het laatste advies van deskundigen aan het kabinet, vertellen Haagse bronnen zaterdag aan NRC.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen, maar schijnt wel van plan te zijn om het advies van het OMT op te volgen. Voornaamste discussiepunt nog op de agenda: de uiterste openingstijd van 20.00 uur.

Om die reden komen er mogelijk uitzonderingen voor bijvoorbeeld theaters en publiek bij sportwedstrijden. Ook wordt er gekeken of de ingangstijd van de avondlockdown in zijn geheel opgeschoven wordt naar 22.00 uur.

Maandag gaat het kabinet overleggen op het Catshuis. Dinsdag zullen Mark Rutte en Ernst Kuipers op een persconferentie bekendmaken welk besluit zij genomen hebben. Rutte liet vrijdag al weten dat hij ’gematigd optimistisch’ is over versoepelingen van de maatregelen.

’Lagere druk’

OMT-voorzitter Jaap van Dissel vertelt in een interview aan de NOS dat ’omikronbesmettingen een veel lagere druk op de ziekenhuizen zullen geven dan eerder bij delta het geval was.’

(Tekst gaat door onder de foto)

Jaap van Dissel.

Jaap van Dissel.© ANP

Van Dissel: ’We moeten opnieuw kritisch naar de regels kijken. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het breder toepassen van de regels die binnenkort ook voor een aantal cruciale beroepen gelden: dagelijks een zelftest en op dag vijf een PCR-test. Dan accepteer je wel iets meer risico.’

Op de vraag of ouderen en kwetsbaren zichzelf niet moeten beschermen en daarmee alle maatregelen losgelaten kunnen worden, zegt Van Dissel: ’Je kan dit overwegen, maar dan moet je wel eerst doorrekenen of het ook hout snijdt.’

Verkeerd ingeschat

Het OMT was al halverwege december op de hoogte dat omikorn mogelijk een lichte variant is van corona waar mensen niet ernstig ziek van worden, alleen was de date niet consistent genoeg. ’Een studie uit Californië geeft gunstige kansen aan, maar berichten uit New York zeggen juist dat de ziekenhuizen daar weer onder enorme stress staan. Gemiddeld genomen denken we dat we nu wat te hoge percentages hebben aanhouden’, aldus Van Dissel.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.