Ajax compleet in aanloop naar topper tegen PSV

Amourricho van Axel Dongen van Ajax en Kevin Ringeling van Excelsior Maassluis tijdens de bekerwedstrijd,

Amourricho van Axel Dongen van Ajax en Kevin Ringeling van Excelsior Maassluis tijdens de bekerwedstrijd,© ANP

ANP
AMSTERDAM

Ajax kent in aanloop naar de uitwedstrijd tegen koploper PSV weinig zorgen. Trainer Erik ten Hag heeft, op enkele langdurig geblesseerden en deelnemers aan de Afrika Cup na, de beschikking over zijn gehele selectie.

Bij de hervatting van de competitie tegen FC Utrecht (0-3 voor Ajax) was de selectie ook nagenoeg compleet. Brian Brobbey verving de afwezige Sébastien Haller in de spits, verder zag het elftal er hetzelfde uit als voor de winterstop. Dat betekende dat Davy Klaassen opnieuw genoegen moest nemen met een rol als reserve.

Amourricho van Axel Dongen, die tegen Utrecht zijn debuut in de Eredivisie maakte, zit tegen PSV ook weer bij de selectie.

"Ik denk dat er overeenkomsten zijn en verschillen", aldus Ten Hag over PSV en Ajax. "PSV heeft een sterk team, met goede voetballers. Om daar nu verder diep op in te gaan, heeft niet zoveel zin. Voetballen moet je niet te veel over praten, voetballen moet je doen. Zondag gaan we dat doen, dan gaan we de degens kruisen. Mijn spelers houden van dit soort uitdagingen."

Ajax won de thuiswedstrijd tegen PSV in oktober met 5-0. Ten Hag: "Elke wedstrijd tegen een bepaalde tegenstander en een bepaalde trainer maak je een plan. Dat is gebaseerd op je kracht maar ook op het camoufleren van je zwakte. Het gaat ook om het neutraliseren van de sterkte van je tegenstander. Dat zijn dingen waar je rekening mee houdt en daar probeer je op een bepaalde manier op in te spelen. Dit soort wedstrijden worden op details en mentaliteit beslist. Wij moeten zondag goed zijn tegen PSV, maar dat hebben we zelf in de hand. Ik ben tevreden met de ontwikkeling van de ploeg. Ik hoop dat we dat tegen PSV door kunnen zetten."

Ten Hag zei donderdag voor de bekerwedstrijd tegen Excelsior Maassluis al dat hij niets wilde zeggen over de eventuele komst van oud-PSV'er Mohamed Ihattaren. "Wij praten nooit over transfers. Er zijn zoveel spelers die met ons in verband worden gebracht. Als we iets te melden hebben, dan doen we dat", sprak hij tegen ESPN.

Ihattaren

Vrijdag wilde de Ajax-trainer ook niet op Ihattaren ingaan, al zei hij wel iets over hoe om te gaan met 'lastige' spelers. "Het gaat om duidelijkheid. Je moet een structuur van werken hebben waar ze houvast aan hebben. Je spelers moeten volgens bepaalde normen en waarden leven en leveren. Dan kunnen spelers die goed zijn, inzicht hebben en talent hebben zich ook verder ontwikkelen. Dan gaan ze ook de juiste stappen zetten."

PSV kan zondag in de topper tegen Ajax nog niet beschikken over Carlos Vinícius en Noni Madueke. Beide aanvallers zijn nog geblesseerd. Trainer Roger Schmidt mist verder verdediger André Ramalho en middenvelders Ryan Thomas en Ibrahim Sangaré.

Tegen FC Groningen startte zondag Maximiliano Romero in de punt van de aanval bij PSV. Eran Zahavi ontbrak toen. De Israëliër maakte donderdag in de bekerwedstrijd tegen Telstar (2-1) zijn rentree en zou tegen Ajax vanaf het begin mee kunnen doen.

Vertrouwen

PSV begint de wedstrijd tegen Ajax als koploper van de Eredivisie, met 1 punt voorsprong op de Amsterdammers. "Van het begin- tot het eindsignaal moeten wij volledig geconcentreerd zijn. We moeten al onze wapens en kwaliteiten gebruiken. We weten dat we kunnen winnen", kijkt Schmidt met vertrouwen vooruit.

PSV won aan het begin van het seizoen met 4-0 van Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. In oktober was Ajax in de competitie juist met 5-0 te sterk. Schmidt: "Natuurlijk is het vervelend dat we dat duel met die cijfers verloren, maar dat moeten we nu loslaten. We zaten er toen niet lekker in. We verloren belangrijke spelers zoals Cody Gakpo en Madueke in de wedstrijd ervoor tegen Monaco. Hierdoor moesten we improviseren."

Schmidt is tevreden over de inbreng van de onlangs aangetrokken Joey Veerman, die donderdag in de bekerwedstrijd tegen Telstar (2-1) scoorde. "Hij is een slimme jongen en integreert snel", aldus de trainer, die ervan baalt dat PSV de thuiswedstrijd tegen Ajax, net als vorig seizoen, voor lege tribunes moet spelen. "Je hebt een voordeel als je in je eigen stadion speelt met publiek. Helaas is dat nog niet toegestaan."

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen