Sinds de lockdown is alles anders, ook in een partij tussen Giri en Caruana: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag in speelronde 6 van Tata Steel Chess

Anish Giri (rechts) en Fabiano Caruana in een amicaal onderonsje voor aanvang van hun partij.

Anish Giri (rechts) en Fabiano Caruana in een amicaal onderonsje voor aanvang van hun partij.© Foto Tata Steel Chess 2022/Jurriaan Hoefsmit

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 6: Sinds de lockdown is alles anders.

Er is een tijd geweest dat het voorspellen van de uitslag van een partij tussen Anish Giri en Fabiano Caruana heel makkelijk was. Van april 2013 tot de lockdown van vorig jaar speelden ze 26 klassieke partijen tegen elkaar en daarvan werden er 24 remise. Alsof ze dachten: ik zou alles doen om niet te verliezen (maar winnen, dat doe ik niet).

Er was wel een logische verklaring voor: niet alleen zijn ze van ongeveer dezelfde speelsterkte en schelen ze slechts twee jaar in leeftijd, ook hadden ze lang dezelfde trainer (de Russische Belg Chuchelov). Maar sinds de lockdown is alles anders.

Online gingen ze als wilden op elkaar af en kwamen remises nauwelijks voor. In bordpartijen waren ze iets voorzichtiger, maar toch, 2 uit 3 voor Giri (niet slecht, zo beweerde ooit een beroemde zanger). En dat is 3 uit 4 geworden, want vrijdag won hij alweer! In een partij waarin de voorspelling over de uitslag nogal wisselde, maar een remise onwaarschijnlijk leek.

Eerst stond zwart goed, vervolgens kon wit winnen, zwart kwam weer goed te staan en in tijdnood gebeurde er ook alles. Net toen hij weer terug in de partij kon komen had Caruana een zinsbegoocheling. Het was alsof een vleermuis uit de hel hem een zet had ingefluisterd. Voor onze landgenoot een mazzeltje: hij staat nu terug op 50 procent.

37...Lf6?

Zwart wil de loper op h7 bevrijden, logisch idee, maar 37...Pd2! met het idee Pe4 en dan naar f2 of xc5 was winnend voor zwart.

38.Tab1 g5 39.Lf5! Te8 40.Tb6??

Een ongelooflijke blunder, zwart kan de toren gewoon slaan met zijn paard. Na 40.Dh5! Tg8 41.Tf1! zou het gelijk staan.

40...Pxb6 41.Lxb6 Lxf5 42.Dxf5 Lxd4 43.Lxa5 Lc3 44.Lxc3 Dxc3 en met twee pionnen meer won zwart snel.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen