Peter van der Vorst: RTL wist niets van misstanden bij The Voice

ANP Producties | Bron: ANP
Hilversum

Programmadirecteur van RTL, Peter van der Vorst, noemt het "pijnlijk" dat de zender niet op de hoogte is gesteld van het grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij The Voice. Van der Vorst zei in de talkshow Beau dat ook na specifieke navraag door RTL bij producent ITV of er iets was dat ze moesten weten, niets is gezegd.

Afgelopen zomer, toen programmamaker Tim Hofman oud-deelnemers van talentenjachten opriep zich te melden als ze daar een nare ervaring hadden gehad, belde RTL direct met producenten van dergelijke shows. Ook met Voice-producent ITV. "We hebben doorgevraagd: jongens, moeten wij iets weten? Wij hebben geen idee wat er gaat komen, jullie wel?", aldus Van der Vorst. "Er is gevraagd: wat moeten we weten? En daar is niks over gezegd. Dat is het hele pijnlijke van deze situatie. Wij hadden dit moeten en willen weten."

Van Erven Dorens vroeg zijn baas ook naar het incident waarvoor Jeroen Rietbergen, de bandleider van The Voice of Holland, op het matje was geroepen bij de producent van het programma. Ook dat wist Van der Vorst "absoluut niet", zegt hij. "Als we hadden geweten dat de bandleider van The Voice zeer ongepaste berichten had gestuurd naar kandidaten, dan hadden we hem ontslagen." In tegenstelling tot wat oud-Voice-producent John de Mol donderdag beweerde in BOOS, vindt Van der Vorst wel dat Rietbergen een machtspositie bekleedde in het programma. "Natuurlijk had hij dat", aldus Van der Vorst.

RTL stelt geen eigen onderzoek in naar de gebeurtenissen bij The Voice maar gaat mee in het onderzoek dat ITV laat uitvoeren door advocatenkantoor Van Doorne. Van der Vorst zei dat het programma "in ieder geval" niet op de korte termijn terugkeert. "Het is een programma waar mensen met veel plezier aan mee hebben gedaan en dat is nu besmeurd. Het format is ijzersterk. Maar het keert niet terug op de korte termijn."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.