Ook wereldkampioen Magnus Carlsen verrekent zich wel eens: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag in speelronde 5 van Tata Steel Chess

Magnus Carlsen (links) in zijn partij tegen Nils Grandelius.

Magnus Carlsen (links) in zijn partij tegen Nils Grandelius.© Foto Tata Steel Chess 2022/Jurriaan Hoefsmit

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 5: ook Magnus Carlsen verrekent zich wel eens.

In 1999 speelde ik voor de eerste (en helaas ook laatste) keer in de A-groep van wat toen nog het Hoogovenstoernooi heette. Ik begon met nederlagen tegen Viswanatan Anand en Jan Timman en stond toen dus op 0 uit 2. Op zich niet onverwacht, maar de ronden erop stonden respectievelijk de reuzen Peter Svidler, Vladimir Kramnik en Garry Kasparov op het programma. Ik zag mezelf al op 0 uit 5 staan...

Gelukkig viel het mee en hield ik de eerste twee op remise (al eindigde ik uiteindelijk wel laatste met 3 uit 13). Ik weet dus hoe het is om ratingunderdog te zijn in een sterk veld. Het is zwaar: na een verliespartij tegen een heel sterke tegenstander krijg je de dag erop weer een heel sterke tegenstander. Ik kan dus meevoelen met Nils Grandelius, één na laatste op rating. Gestart met een half punt uit 4 en vervolgens tegen wereldkampioen Carlsen moeten met wit.

De 29-jarige Zweed kwam wel goed uit een Siciliaanse opening, maar hij werd langzaam overspeeld en op zet 30 was er een winnende voortzetting voor zwart. Maar ook Carlsen maakt wel eens een fout. Hij koos voor iets anders en dat zag er op het eerste gezicht heel sterk uit. Er bleek echter een gat in zijn berekening te zitten.

De witte dame heeft maar één veld, maar na 35.Db4 Tf3! dreigt 36...Ld7 met damewinst en na 36.Tdg2 Tf1+ 37.Txf1 Lxf1 wint zwart een kwaliteit. Maar moet de dame per se zetten? Nee! Grandelius speelde 35.Tdg2! Als zwart de dame slaat wint wit die terug met 36.Txg7+ Kf8 37.Txc7. Daarom speelde Carlsen het passieve 35...Th7, maar daarmee was hij zijn voordeel kwijt. De dames werden geruild na 36.Db3+ Lc4 37.Dg3 Db6 38.Dg6+ en op zet 54 werd de partij remise.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen