Vragen over ’seksistische wc’ van Ed Toilet naast de Grote Markt: ’Het past niet bij het woke-gedoe waarmee de gemeente mensen de maat meet’

© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Mireille Sneekes
Haarlem

Ze kan er wel om lachen. Maar toch begrijpt Louise van Zetten, fractievoorzitter van Hart voor Haarlem, niet waarom de gemeente de toiletten van Ed Toilet heeft uitgekozen om winkelend publiek tegemoet te komen nu zij door de coronamaatregelen geen gebruik kunnen maken van toiletten in de horeca. „Er staan aanstootgevende en seksistische afbeeldingen op. Dat past niet bij het stadsbestuur dat voor diversiteit en inclusiviteit zegt te zijn.”

De verplaatsbare toiletten staan in de Lepelstraat; een zijstraat van de Grote Markt. De gemeente koos deze plek omdat er voor de toiletwagen een watervoorziening, stroom en een afvoer nodig zijn. Ook kunnen de marktkooplui door deze plek makkelijk van de voorziening gebruik maken als zij een dag achter hun kraam staan. Volgens een woordvoerder is het volgens de gemeente dus de meest optimale plek voor het doel.

Daar verbaast Van Zetten zich over. „Het staat op een mooi plekje van Haarlem, tussen de winkeltjes. In feite zijn de toiletten bedoeld voor evenementen. Ze zien er uit als een kermisattractie; er staan vrouwen met grote borsten op, pal voor de kerk. Dat past niet bij het woke-gedoe waarmee de gemeente mensen de maat meet. En als het om de plek gaat, waarom zetten ze het dan niet voor het stadhuis?”

Op die plek denkt Van Zetten dat veel meer mensen de toiletten zullen zien. „Veel mensen weten niet dat de toiletkar er staat, terwijl het voor veel geld gehuurd wordt en het nog seksistisch is ook”, vervolgt ze.

Volgens de woordvoerder van de gemeente worden de toiletten ingezet bij evenementen door heel het land. „Ze zijn goed toegankelijk, corona-proof en bovenal schoon.” Hij gaat niet in op de afbeeldingen op de toiletten, maar laat wel weten dat de gemeente alleen blijde reacties over de voorziening ontvangt.

Van Zetten stelde tijden de raadsvergadering vragen over het toilet. Dat leverde niets op. De toiletten zullen op de uitgekozen plek blijven staan.

Lees ook: Waar blijven die beloofde openbare toiletten in Soest?

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.