VS geven 200 miljoen dollar aan extra militaire hulp aan Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
WashingtonKiev

De Verenigde Staten hebben afgelopen maand 200 miljoen dollar (ruim 176 miljoen euro) extra militaire hulp aan Oekraïne gegeven. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dit laten weten op de dag dat buitenlandminister Antony Blinken in Kiev is aangekomen. Blinken bezoekt Oekraïne om het land steun te betuigen in het conflict met Rusland. Hij spreekt in Kiev met president Volodimir Zelenski en zijn Oekraïense collega Dmitro Kuleba.

Oekraïne en westerse landen vrezen dat Rusland een aanval op Oekraïne voorbereidt waarvoor het tienduizenden militairen langs de grens heeft samengetrokken. Rusland weerspreekt dit. Het Kremlin vindt dat de westerse landen de spanning opvoeren met wapenleveranties aan Oekraïne en wil niet dat het land zich bij de NAVO kan aansluiten.

Er is druk overleg over de spanningen tussen het Westen en Rusland. Donderdag spreekt Blinken in Berlijn met collega's uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Oekraïne. Vrijdag heeft hij een gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in Genève. Rusland stelt dat de westerse bemoeienissen met onder meer Oekraïne de veiligheid van Oost-Europa in gevaar brengen en eist dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO. De VS hebben die Russische eis al afgewezen, maar hopen een middenweg te vinden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.