Zaalvoetballers Oranje stunten met zege op Oekraïne tijdens start van EK in eigen land

Oranje viert de overwinning op Oekraïne in het openingsduel van het EK zaalvoetbal in eigen land.

Oranje viert de overwinning op Oekraïne in het openingsduel van het EK zaalvoetbal in eigen land.© Foto Orange Pictures

Vincent Schot
Amsterdam

Na een absentie van acht jaar is Oranje weer van de partij op een EK. En dan is het nog in eigen land ook. Kan het nog mooier? Jazeker, lieten de zaalvoetballers woensdagavond zien.

In het mondiale zaalvoetbal speelt Nederland een bescheiden rol, maar de sport zit in de lift. Op clubniveau schopte Hovocubo uit Hoorn het dit seizoen tot de laatste zestien van de Champions League en recent maakte Oranje het internationale grootmachten als Argentinië en Portugal flink lastig.

Groot was dan ook de tevredenheid toen de KNVB het EK wist binnen te slepen. Het was dé manier om de populariteit van de sport een boost te geven. Hierin leek de KNVB te slagen want in de eerste drie dagen van de kaartverkoop gingen er tienduizend tickets over de toonbank. Toch waren de tribunes matig gevuld toen het toernooi voor Oranje woensdagavond van start ging in de Ziggo Dome.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En dan was het nog eens met kartonnen poppen ook. Ze zaten op de tribune aan de lange zijde, tegenover de camera’s van de NOS. Zo lijkt het nog wat op televisie, zullen we maar zeggen. Vanwege corona gaan de deuren van de twee speellocaties - behalve in de hoofdstad wordt er ook gespeeld in Martini Plaza in Groningen - in ieder geval op slot totdat de nieuwe coronamaatregelen worden aangekondigd.

Televisietijd

Maar goed, gelukkig zijn daar vooralsnog dus de camera’s van de nationale televisie, een medium waarop zaalvoetbal niet vaak te zien is. Tijdens het openingsduel liet Oranje zien dat het niet alleen écht publiek verdient langs de lijn, maar ook de televisietijd.

De ploeg van Max Tjaden mag als nummer 19 dan het laagst op de Uefa-ranglijst staan van alle zestien deelnemers aan het EK, maar tegen Oekraïne, de nummer tien van Europa, zorgde het tenslotte maar mooi voor de eerste verrassing van het toernooi.

Met slechts vijf deelnames aan een EK sinds 1996, waar Oranje van de zestien duels die het speelde slechts twee keer wist te winnen, mag een overwinning tegen een ploeg uit de top tien van Europa en in 2001 én 2003 verliezend finalist op het EK absoluut zo genoemd worden.

En dat terwijl de start nog wel zo matig was. Binnen een minuut al stond er een 0-1 achterstand op het scorebord. Oranje liet zich hierdoor niet uit het veld slaan. Het voetbalde zich voor rust zelfs naar de meeste kansen. Helaas voor Oranje lag doelman Krylyo Tsypun telkens hinderlijk in de weg. De beste kansen waren er voor Mohamed Attaibi, speler van FC Marlène, en Hovocubaan Karim Mossaoui. De eerste schoot net naast, de tweede raakte de paal.

Publiek

Na rust verzilverde Oranje de kansen wel. Eerst was het aanvoerder Oualid Saadouni die voor de 1-1 tekende en twee minuten later schoot Attaibi de 2-1 binnen. Keeper Manuel Kuyk voorkwam daarna met een aantal reddingen dat Oekraïne terugkwam in het duel. Vooral zijn save op een pegel van Ihor Korsun mocht er zijn. Said Bouzambou schoot Oranje daarna naar de spectaculaire zege. De late 3-2 van Petro Shoturma kon hier niets meer aan veranderen.

Zondag mag Oranje weer proberen te stunten. Tegen regerend Europees en wereldkampioen Portugal zal dat nog zwaarder worden. Tot slot wacht in poule A dan nog Servië. Het is voor Oranje te hopen dat er tegen die tijd weer écht publiek welkom is op de tribune. Maar voor nu heeft het in ieder geval de kartonnen poppetjes laten dansen.

Nederland-Oekraïne 3-2

1. Zvarych 0-1, 22. Saadouni 1-1, 24. Attaibi 2-1, 29. Bouzambou 3-1, 37. Shoturma 3-2

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen