Jorden van Foreest kiest voor de harde aanpak, waarna wereldkampioen Magnus Carlsen de vrede tekent: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag in speelronde 4 van Tata Steel Chess

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen© Foto Tata Steel Chess 2022/Lennart Ootes

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 4: Jorden van Foreest toont zich onbevreesd tegen Magnus Carlsen.

Sinds 2019 spelen Jorden van Foreest en Magnus Carlsen elk jaar een partij in Wijk aan Zee. De eerste keer won de wereldkampioen nog, maar in 2020 kwam hij goed weg met remise en vorig jaar liet de Noor de latere toernooiwinnaar in een beter eindspel glippen. Wat doe je dan? Je biedt hem een baan aan: zo werd Van Foreest onderdeel van Team Carlsen voor de WK-match van afgelopen najaar. Meer nog met de resultaten in Wijk aan Zee had dat te maken met de originele openingsvondsten van onze landgenoot (waarvan u gisteren nog een voorbeeld kon lezen). Dit betekende niet dat Van Foreest zich in moest houden tegen zijn baas, en dat deed hij dinsdag met de zwarte stukken dan ook niet. Integendeel! Hij offerde een pion, offerde nog een pion, lokte de witte pionnen op de koningsvleugel naar voren en offerde vervolgens nog een stuk met de bedoeling een aanval te hebben op de slecht beschermde witte koning die minstens remise zou opleveren. Dat lukte, maar daar was wel een fout van Carlsen voor nodig.

Zwart kan op drie manieren op g5 slaan. Met een toren slaan levert een ongeveer gelijke stelling op, maar de partijzet lijkt ook aantrekkelijk.

36...Lxg5?

Het probleem hiervan is dat de witte koning eerst kan vluchten en wit daarna alsnog de loper kan slaan.

37.Kf1! Da7 38.Dg4?

Het plan doorzetten met 38.Ke2 wint.

38...Da6+! 39.Kg1

Ongetwijfeld was Carlsen 39.Te2 van plan. Dat wint in alle varianten, behalve 39...Dc8!! waarna het zwart is die o.a. vanwege de dreiging 40...Txf2+ wint.

39...Tg7 40.Tb8+ Ld8

Tijdcontrole gehaald. Zwart kreeg een dame tegen toren, loper en pion en in een evenwichtige stelling werd vrij snel de vrede getekend.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen