Jorden van Foreest speelt een zet die ’gehaat’ wordt: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag in speelronde 3 van Tata Steel Chess

Jorden van Foreest.

Jorden van Foreest.© Foto Tata Steel Chess 2022/Lennart Ootes

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 3: succes ondanks of dankzij een lelijke zet?

Zoals er mooie zetten bestaan, bestaan er ook lelijke zetten. In de derde ronde speelde Jorden van Foreest in zijn partij tegen het Indiase jeugdtalent Praggnanandhaa een zet die commentator Jan Gustaffson zo lelijk vond, dat hij er persoonlijk aanstoot aan nam. ,,Ik heb Jorden nog niet vergeven dat hij Lxf6 speelde. Zelfs als het een goede zet is, haat ik het. Ik haat alles eraan. Je geeft een loper voor een paard en versterkt de zwarte pionnenstructuur.’’

Hoe kwam het zo? Het begon met een specialiteit van onze landgenoot, een zelfbedacht pionoffer in de opening. Na 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 is 3.Lc4 al heel ongebruikelijk, en de stelling na 3..e6 4.0-0 d5 5.Lb5 zelfs helemaal nieuw! De zwartspeler nam het pionoffer op e4 aan maar wit kreeg prachtige compensatie. Een blik op het diagram maakt duidelijk waaruit die bestond.

Zwart heeft twee paar dubbelpionnen die ook nog geïsoleerd zijn (en dat is slecht, want ze kunnen niet door andere pionnen gedekt worden). De loper op d6 is heel passief. Veld e4 lonkt voor het witte paard.

Maar wat doet Van Foreest? Hij pakt op f6 zodat zwart met gxf6 in plaats van de lelijke dubbelpion een mooie pionnendriehoek heeft. Vervolgens ruilt hij ook nog zijn paard tegen die slechte loper. Was hij gek geworden?

Wees gerust, het was een weloverwogen beslissing. Zoals een bekende regel luidt: Het gaat niet om wat eraf gaat, maar om wat er overblijft. En dat was nog steeds een betere stelling. Wit won de pion terug, won vervolgens nog een pion en schoof een toreneindspel met pluspion netjes uit. En zo blijft de in België wonende Groninger met 2 uit 3 in de race voor de eerste plaats.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen