Winkelpanden in de Cronjéstraat omvormen tot woningen voorlopig nog toegestaan, per 2024 verboden

Op sommige plekken in de winkelstraat in Haarlem-Noord zijn winkels al omgevormd tot woningen.

Op sommige plekken in de winkelstraat in Haarlem-Noord zijn winkels al omgevormd tot woningen.© Archieffoto United Photos / Paul Vreeker

Linda Gottmer
Haarlem

Pandeigenaren in de Generaal Cronjéstraat hebben nog ongeveer twee jaar de tijd ervoor te kiezen winkelpanden om te vormen tot woningen. Daarna wordt dat verboden. Op dit moment staat het bestemmingsplan woningen op de begane grond nog toe.

Op sommige plekken in de winkelstraat in Haarlem-Noord zijn winkels al omgevormd. Zo is nummer 71 getransformeerd tot woonhuis en kantoor, voorheen zat daar schoenenwinkel Leemans. De winkeliersvereniging van de Cronjé liet al meerdere keren weten zich zorgen te maken over deze ontwikkeling. Gevreesd wordt dat de winkelstraat minder aantrekkelijk wordt en daardoor minder publiek zal trekken wanneer het geen aaneengesloten winkelblok meer is.

Ook het Haarlemse college van B en W wil de omvorming van winkels naar woningen in de Cronjé tegengaan. In de commissie ontwikkeling werd donderdagavond besloten dat te doen door dit in de nieuwe omgevingsvisie (2023) op te schrijven. In 2023 of 2024 wordt dan aan de hand hiervan het bijbehorende omgevingsplan gewijzigd. Die vervangt dan het huidige bestemmingsplan. Dit houdt in dat pandjeseigenaren er tot die tijd nog voor kunnen kiezen van hun winkelpanden woningen te maken.

Waarom niet direct?

Een andere optie was om het verbod per direct in het bestemmingsplan door te voeren. Echter, hier is niet voor gekozen omdat aan zo’n abrupte wijziging risico’s kleven. Pandeigenaren kunnen dan een claim indienen bij de gemeente voor planschade omdat ze niet lang genoeg op de hoogte waren van de veranderende regelgeving.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.