Kremlin weerspreekt geheime operatie onder valse vlag in Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
MoskouWashington

Het Kremlin heeft met klem tegengesproken dat Rusland bezig is met geheime operaties in het oosten van Oekraïne die als excuus zouden dienen voor Russisch militair ingrijpen. Een anonieme Amerikaanse functionaris heeft tegen media gezegd dat Rusland een "operatie onder valse vlag" uitvoert in de Donbass, een pro-Russische Oekraïense regio die in opstand is tegen de door het Westen gesteunde regering in Kiev.

De Kremlinwoordvoerder zei tegen het Russische persbureau TASS dat dergelijke verklaringen volkomen ongegrond zijn en ze door niets zijn bevestigd. Een anonieme Amerikaanse functionaris had volgens de nieuwsomroep CNN gezegd dat Rusland "van tevoren een groep agenten heeft ingezet" om een ​​geheime operatie in het oosten van Oekraïne uit te voeren. Dit zou dit kunnen dienen om "een invasie" van Oekraïne door Russische troepen te "rechtvaardigen".

Oekraïne en de Verenigde Staten stellen dat Rusland honderdduizenden militairen vlak over de grens in Rusland heeft samengetrokken en een invasie voorbereidt. Die bewering is in de ogen van het Kremlin enkel een poging de spanningen verder op te voeren. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Jack Sullivan zei eerder deze week al dat de basis wordt gelegd voor een excuus het oosten van Oekraïne binnen te vallen.

De beruchtste operaties onder valse vlag waren in Europa in 1939, slechts uren voor het begin van de Tweede Wereldoorlog met de Duitse aanval op Polen. Duitse militairen vielen als Polen verkleed onder meer een Duits radiostation in het toen Duitse grensplaatsje Gleiwitz (nu Gliwice) aan. De 'Poolse' aanvallen werden door het regime in Berlijn aangevoerd om de volgende morgen Polen binnen te vallen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.