Multinationals worden op hun knieën gebracht door milieuactivisten. Maatpak verliest van geitenwollen sok | Commentaar

Tata Steel ontvangt brief van Milieudefensie.© Foto ANP

Roy Hazenoot

Een ‘tactisch slimme zet’ wordt het door experts genoemd. Milieudefensie heeft 29 grote Nederlandse bedrijven (KLM, Unilever, Tata Steel) een brief gestuurd waarin zij worden opgedragen binnen drie maanden een klimaatplan te presenteren. In dat plan moet staan hoe zij de doelen van het klimaatakkoord van Parijs gaan halen: 45 procent minder CO2-uitstoot in 2030. Doen zij dat niet, dan worden ze voor de rechter gesleept.

Dat de wereld naar de knoppen gaat door klimaatverandering, was lange tijd een te negeren feit voor topmannen en -vrouwen. Maar nu klimaatactivisten het gevecht naar het slagveld hebben gebracht dat grote bedrijven maar al te goed kennen, de papierenwereld vol juridische ditjes en datjes, worden een paar hooggeplaatste figuren in maatpakken en mantelpakjes ongetwijfeld al zenuwachtig.

Shell

Was het ook niet dat grote machtige Shell dat vorig jaar een draai om de oren van de rechter kreeg, omdat het bedrijf veel te weinig doet om het klimaat te redden? Ja, die historische uitspraak is van hetzelfde kaliber als Urgenda die via de rechter afdwong dat de Nederlandse overheid zich aan zijn klimaatafspraken moet houden.

Er is een gunstig klimaat geschapen om grote bedrijven te vragen (dwingen) klimaatverandering tegen te gaan. De brief van Milieudefensie zal in de boardrooms niet met gejuich worden ontvangen, maar anders dan een aantal jaar geleden zien de bestuurders in dat klimaatverandering bestaat, dat de gevolgen nadelig zijn en dat hun bedrijven daarin een grote rol spelen. Mochten ze nog steeds blind zijn voor die feiten, dan zullen ze een juridisch gevecht met milieuclubs vrezen (en vermoedelijk verliezen).

Stok om mee te slaan

Het is aannemelijk dat een flink aantal van de 29 aangeschreven concerns ‘vrijwillig’ meewerkt aan het verzoek van Milieudefensie, al is het maar omdat het niet hebben van een klimaatplan een financieel risico is. Pensioenfonds ABP heeft bijvoorbeeld laten zien dat grote investeerders bereid zijn hun geld terug te trekken uit bedrijven die klimaatverandering niet serieus nemen. Een betere stok om mee te slaan, bestaat niet.

Multinationals en overheden die op hun knieën worden gebracht door milieuactivisten. Het maatpak verliest van de geitenwollen sok. Niet alleen het klimaat verandert, ook de tijdsgeest.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.