Haarlemse regio stuurt geen brandbrief over opening essentiële winkels en horeca aan kabinet

Burgemeester Jos Wienen van de gemeente Haarlem.© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Marlies Vording
Haarlem

Burgemeesters van gemeenten uit de Veiligheidsregio Zuid-Kennemerland (VRK) sturen geen brandbrief naar het kabinet. Een oproep aan de regering om de sluiting van niet-essentiële winkels en horeca op te heffen, is wat hen betreft niet nodig.

Dat blijkt uit een informatiebrief die burgemeester Jos Wienen naar de Haarlemse gemeenteraad heeft gestuurd. ’De reden dat er geen brandbrief is opgesteld, is dat vanuit Kennemerland de signalen van ondernemers, inwoners en de vele andere sectoren die worden getroffen, via het Veiligheidsberaad en de VNG worden doorgegeven aan de minister’, verklaart hij daarin.

Volgens Wienen gaat het om een gezamenlijk besluit. ’Alle burgemeesters van de Veiligheidsregio Kennemerland zien, horen en ervaren dat het voor ondernemers van niet-essentiële winkels en horeca zwaar is om opnieuw langdurig in lockdown te zitten.’

De burgemeester benadrukt dat er ’oprecht veel begrip’ is voor de oproep van ondernemers, die hun zaak het liefst zo snel mogelijk weer willen openen. ’Dit geldt natuurlijk ook voor de vele andere sectoren die worden geraakt door de maatregelen’, voegt hij daaraan toe.

Lees ook: Gemeenten in Kennemerland dringen aan op versoepelingen: ’Kijk hoe de samenleving wél veilig open kan’

De voorzitter van de VRK, burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, dringt donderdag in het Veiligheidsberaad aan op snelle besluitvorming van het kabinet. Wat de regiogemeenten betreft, komt er snel steun voor getroffen ondernemers. ’Namelijk door de maatregelen te versoepelen en/of steun te verlenen.’

Aanstaande zaterdag zijn winkeliers uit het hele land van plan om hun zaken open te gooien. Of de gemeenten uit de VRK daarop gaan handhaven, hangt af van de persconferentie van het kabinet, die vrijdagavond gepland staat. De gemeenten zijn afwachtend en volgen het landelijk beleid.

In de VRK zitten naast Haarlem de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.

Lees ook: Burgemeester Jos Wienen pleit voor opening horeca per 15 januari: ’Zie niet in waarom niet’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.