Politiehonden hebben een bek als een bankschroef, reden genoeg om die demonstraties te mijden | Column

Demonstratie met behulp van een politiehond.

Demonstratie met behulp van een politiehond.© archieffoto Marc Moussault

Koen van Eijk
IJmond

Wie het nieuws over de vele demonstraties een beetje volgt, weet dat politiehonden populaire toevoegingen zijn aan het arsenaal wapens waarover de politie beschikt. Naast de lange lat en het waterkanon, mogen dienders graag herdershonden meenemen naar relgebieden.

Afgelopen weekend ging een filmpje rond waarop een demonstrant te zien was met een hond aan zijn arm. De man trachtte weg te rennen, maar de hond hield hem stevig vast. Omdat de hond ook vast zat aan de riem kreeg die arme man een slinger en knalde met een soort pirouette plat op zijn gezicht op straat. ’Wappiehappen’, was een van de grappen op Twitter.

Handig zijn ze wel, die honden. Je kunt niet met ze in discussie en ze zijn nergens bang voor. Over hoe hard ze kunnen bijten, kan ik meepraten. Als onderdeel van een reportage over de hondenbrigade kreeg ik ooit een bijtpak aan. De begeleider gaf me een stok in handen met de opdracht dreigend en schreeuwend op een Mechelse herder af te lopen. Dat pikte die hond niet. Met een reuzenprong greep ze met haar bek mijn arm en smeet me op de grond. Pas toen haar baasje het stopteken gaf, liet ze los. Toen ik het pak uitdeed, bleek mijn arm ondanks de bescherming onder de blauwe plekken te zitten. Die beesten hebben een bek als een bankschroef.

Normaal grijpt een hond een prooi naar de strot. Politiehonden zijn afgericht om een been of een arm te grijpen. Maar dat gaat weleens mis, zei een agent terloops in de kleedruimte waar ik het bijtpak uittrok. ,,Hebben ze je geen helm gegeven?’’, vroeg hij. ,,Soms grijpen ze naar je kop. Heb je die littekens bij de hondenbegeleiders niet gezien dan?’’ Ik slikte en was blij dat ik nog heel was.

Bij die demonstraties blijf ik heel ver vandaan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.