’Een gedreven man met humor en met voetbalverstand.’ Oud-speler van Haarlem en Ajax Jan Fransz (84) overleden

Jan Fransz, begin jaren negentig.© Foto Thijs Ruiter, collectie Jan Visser

Theo Brinkman
Alkmaar

In zijn woonplaats Alkmaar is zaterdag Jan Fransz overleden. De oud-voetballer en -trainer was 84 jaar.

Fransz, een echte Amsterdammer, had als voetballer een lange carrière bij diverse clubs in de regio. Hij droeg de shirts van Ajax, Blauw Wit, FC Amsterdam, RCH en Haarlem. Tussendoor speelde hij begin jaren zestig enkele jaren in Den Haag bij SHS en Holland Sport. Hij hield het lang vol: pas op zijn 39e stopte hij met betaald voetbal.

„Een prima centrale verdediger, of voorstopper zoals het toen heette”, zegt Martin Haar, oud-speler van onder meer Haarlem en AZ. „Hij was inzichtelijk goed en had een goede pass in zijn benen.”

Haar maakte Fransz later vooral mee in andere functies. „Toen ik bij Haarlem speelde, was Jan Fransz daar een tijdje assistent-trainer. Hij had een goede binding met de spelers. Hij kon ze de waarheid vertellen, maar kon ook iets creëren waardoor ze voor hem door het vuur gingen. Later heb ik hem bij AZ veel meegemaakt. Fijn mens. Een gedreven man, met humor en met voetbalverstand.”

Bij AZ vervulde Fransz in de jaren negentig en ook nog na de eeuwwisseling uiteenlopende functies. Zo was hij begin jaren negentig assistent van hoofdtrainer Henk Wullems, een boezemvriend van hem. Ook was Fransz in de jaren negentig enkele keren waarnemend hoofdtrainer. Nadien was Fransz onder meer ook scout voor AZ en werd hij door trainers ingezet om analyses van komende tegenstanders te maken.

Bij amateurclub AFC’34 in Alkmaar is de naam Jan Fransz synoniem voor succes in de jaren tachtig. Met Fransz als trainer promoveerde de club destijds voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de hoofdklasse.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen