Op deze dag in 1979: Swen Nater ging van Helderse wees naar ster in de NBA en speelt de beste wedstrijd uit zijn carrière

Swen Nater (l) in duel met Clifford Ray in 1980.© foto AP / Joel Zwink

Milo Lambers

Wees

Swen Nater is een van de meest succesvolle Nederlandse basketballers in de Noord-Amerikaanse profbasketbalcompetitie NBA. Toch is hij in zijn geboorteland niet zo bekend als bijvoorbeeld Rik Smits.

Nater woonde dan ook niet lang in Nederland. Hij werd in 1950 in Den Helder geboren. Het verhaal over zijn jonge jaren is aangrijpend. Zijn ouders scheiden als hij drie jaar oud is. Zijn moeder vertrekt met haar nieuwe man naar Amerika. Nater en zijn zusje worden achtergelaten in Nederland. Nater woont in drie pleeggezinnen in de Noordkop, voordat hij op 6-jarige leeftijd in een Haarlems weeshuis terecht komt. Via het tv-programma ’It Could Be You’ wordt hij toch met zijn familie herenigd in Amerika.

Geen schoenen

Daar komt hij niet bepaald in een warm bad terecht. Het klikt niet tussen de jonge Swen en de nieuwe man van zijn moeder. Die wil niet dat hij gaat basketballen. Als Nater op school in Long Beach, Californië stiekem met het basketbalteam mee wil doen, wordt hij weggestuurd omdat hij geen schoenen heeft. Zijn ouders kunnen zich het niet veroorloven.

Beurs

Tijdens zijn periode op college wordt duidelijk dat Nater wel degelijk veel talent heeft voor het spelletje. Hij krijgt een beurs om te spelen bij UCLA Bruins en wint onder de legendarische basketbalcoach John Wooden twee collegetitels. Vanaf 1972 speelt hij in de ABA, in de jaren zestig en zeventig een tegenstrever van de bekendere NBA, voor Virginia Squires, San Antonio Spurs en New York Nets. In 1976 volgt zijn debuut in de NBA voor Milwaukee Bucks. Een jaar later speelt hij voor Buffalo Braves dat later opgaat in San Diego Clippers (tegenwoordig LA Clippers).

Publiekslieveling

In Californië groeit Nater uit tot een publiekslieveling vanwege zijn inzet. Hij geeft nooit op. Nater is een prima center. Een speler die met zijn lengte en kracht vooral van belang is onder de basket. Hij staat bekend als een geweldige rebounder. In 1979-1980 seizoen leidt hij het NBA-reboundklassement.

35 punten

Al grijpt Clippers net naast de play-offs, het seizoen 1979-1980 is een goed jaar voor Nater. Op 23 december 1979 speelt hij een van zijn beste wedstrijden ooit in het Valley View Casino Center in San Diego. Tegen Utah Jazz tekent Nater voor liefst 35 punten, een ’career high’ zoals ze dat in de NBA noemen. Clippers wint de wedstrijd met 124-118.

In het computerspel NBA 2K21 wordt Nater geëerd. Gamers kunnen bij een bepaalde prestatie een ’badge’ winnen van Swen Nater. Niet slecht voor een wees uit Den Helder.

Milo Lambers

tikkie terug

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert.

Wedstrijd:

Utah Jazz - Clippers (118 - 124)

Datum:

23 december 1979

Plaats:

San Diego, Californië

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen