Een waxinelichtje en lucifers mogen niet ontbreken in de auto | Column

Zorg dat er ’s winters een waxinelichtje en een doosje lucifers in de auto liggen.© Foto Friso Bos

Friso Bos
IJmond

Ik weet niet waar ik ooit de tip opdeed om altijd een waxinelichtje en een doosje lucifers in het handschoenenkastje van mijn auto mee te nemen. Maar ze liggen er al jaren in.

Net als een zaklampje, reservesetje lampen voor de auto en wat houdbaar snaaiwerk. Gewoon; voor het geval dat. Want je weet maar nooit.

Ik moest er opeens aan denken toen ik las dat maandagavond de A9 enige tijd was afgesloten tussen knooppunt Beverwijk en het Rottepolderplein. Op het afgesloten deel van de snelweg stonden meerdere auto’s stil, ze konden enige tijd geen kant op. Dan heb je bij winterse temperaturen al vrij snel een heel vervelende situatie. Gelukkig kon Rijkswaterstaat deze automobilisten na een uur van de weg afhelpen. Maar wat nou als je langere tijd vast komt te staan? Wat nou als je op weg naar de wintersport met je auto ingesneeuwd raakt? Aangezien meteorologen de afgelopen weken speculeren op een zeer koude maand januari zijn dit relevante vragen.

Een waxinelichtje geeft urenlang warmte, als je het kunt aansteken tenminste. Voldoende warmte om een personenwagen vorstvrij te houden. En dat scheelt al veel. Want een auto koelt in de winter net zo snel af als hij in het zomerse zonnetje opwarmt. Dat gaat echt snel. Natuurlijk heeft het hele gezin me uitgelachen om m’n waxinelichtje, maar daar trek ik me mooi niks van aan.

Overigens is er wel een aandachtspuntje met betrekking tot die theelichtjes. In de winter moet je ze dus wél in de auto hebben, maar in de zomer kun je ze er beter uithalen, concludeerde ik toen ik zojuist even in het handschoenenkastje keek. Het blijkt dat de lichtjes in de zomerse hitte smelten en als ze dan weer stollen, steekt het lontje er niet meer uit, maar zit het midden in het hompje kaarsvet verstopt. Onbruikbaar dus. Alstublieft niet aan mijn gezinsleden doorvertellen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.