Frauduleuze QR-codes van CoronaCheck-app gegooid

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Mensen die een gekochte, neppe QR-code in de CoronaCheck-app hebben, kunnen die code in sommige gevallen niet meer laten zien om toegang te krijgen op plekken waar zo'n coronapas wordt gevraagd. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt na een bericht van de NOS dat het recent een nieuwe manier heeft gevonden om deze frauduleuze QR-codes van de app te gooien. Ook kant-en-klare codes die mensen op websites of in app-groepen delen, kunnen worden geblokkeerd.

Om hoeveel codes het gaat, kan een woordvoerster van het ministerie niet zeggen. Mensen krijgen een groen vinkje met hun QR-code als ze zijn gevaccineerd, aantoonbaar zijn hersteld of recent negatief zijn getest. Pas dan mogen ze ergens naar binnen. Op steeds meer plekken moeten mensen de corona-app laten scannen voor toegang.

Begin deze maand ruimde het ministerie van VWS een juridische belemmering uit de weg die ervoor zorgde dat valse QR-codes uit het buitenland niet konden worden geblokkeerd. Het departement noemt gebruik van frauduleuze codes "echt kwalijk". "Je brengt je eigen gezondheid in gevaar en die van anderen om je heen", aldus de zegsvrouw. Zowel het maken als het kopen en gebruiken van valse codes is strafbaar, benadrukt het ministerie.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.