Lokale partijen winnen herindelingsverkiezingen in Noord-Holland

ANP Producties | Bron: ANP
Purmerend

In Purmerend is bij de gemeenteraadsverkiezingen de Stadspartij-Beemster Polder Partij als grootste uit de bus gekomen. De lokale fusiepartij kreeg volgens de voorlopige uitslag de meeste stemmen. De PvdA werd tweede, gevolgd door de VVD. De verkiezingen waren nodig omdat de gemeente Beemster zich vanaf 1 januari 2022 bij Purmerend voegt.

Ook in negen andere gemeenten waren woensdag verkiezingen vanwege herindelingen. Eveneens in Noord-Holland vormen Heerhugowaard en Langedijk de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Daar eindigde Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij bovenaan. Lokaal Dijk en Waard eindigde op plek twee en de VVD werd derde.

In Noord-Brabant ontstaan twee nieuwe gemeenten. Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis worden gemeente Land van Cuijk. Uden en Landerd worden gemeente Maashorst. Daarvan zijn nog geen voorlopige uitslagen bekend.

Inwoners van de fusiegemeenten hoeven volgend jaar maart niet opnieuw naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit geldt ook voor die van de gemeenten Oisterwijk, Boxtel, Vught en Eemsdelta, die in 2020 zijn heringedeeld.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.