Tsjechië kondigt noodtoestand af wegens corona

ANP Producties | Bron: ANP
Praag

Tsjechië heeft wegens het oplaaien van de coronacrisis opnieuw de noodtoestand afgekondigd. Dat heeft premier Andrej Babis bevestigd tegen persbureau CTK. De maatregel gaat donderdag om middernacht in en geldt de komende dertig dagen.

Eerder deze week kwam de aftredende regering in overleg met de gouverneurs van de Tsjechische regio's tot de slotsom dat er nog geen sprake was van een zeer verontrustende situatie. De Tsjechische gezondheidsautoriteiten meldden donderdag echter opnieuw ruim 18.000 nieuwe coronabesmettingen op een bevolking van 10,7 miljoen mensen. Tot dusver is ongeveer 58 procent van hen volledig ingeënt tegen Covid-19.

Om tot de noodzakelijk geachte verdere restricties te kunnen overgaan, moest Babis de noodtoestand uitroepen. Die biedt hem de mogelijkheid om bijvoorbeeld grote evenementen te verbieden, bars en restaurants te sluiten of eventueel over te gaan tot een volledige lockdown. De 2G-regel - alleen toegang voor gevaccineerden en/of genezen Covid-19-patiënten - werd begin deze week al ingevoerd omdat de al geldende beperkingen het virus niet konden indammen.

Het kabinet besloot met ingang van vrijdag het beleid alvast verder aan te scherpen. De horeca gaat dicht tussen 22.00 en 05.00 uur. Alcohol drinken op straat en kerstmarkten zijn verboden. Maar het blijft wel mogelijk kerstbomen te verkopen en karpers. Deze vis komt in Tsjechië traditioneel op tafel tijdens de feestdagen. Bij grote evenementen, zoals voetbalwedstrijden, zijn nog maximaal duizend gevaccineerde of genezen bezoekers welkom. Bij andere bijeenkomsten hooguit honderd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.