Wie helpt helpen? Het ombudsteam is op zoek naar lezers die andere lezers uit de sores willen halen

© Illustratie Marc de Boer

Louwe wil liever niet herkenbaar op de foto.© Foto Nancy Ubert

1 / 2
Ombudsteam

Onze hulpactie ’Lezers helpen lezers’ begint vorm te krijgen. Op onze oproepen van afgelopen weken zijn behoorlijk wat reacties gekomen van lezers die hulp zoeken voor iemand in hun omgeving die in de knoei zit. Nu zoeken we daar de passende helpers bij.

Hoe sympathiek en goedbedoeld ook, niet alle ingestuurde voordrachten lenen zich om opgelost te worden door andere lezers. Kwesties rond uitblijvende verblijfsvergunningen voor asielzoekers, zoals voor de Straatjournaalverkoper uit Burundi die al 15 jaar bij supermarkten in Heemstede staat. Een explosief echtscheidingsdossier. Een doodzieke dochter die haar moeder niet wil zien. Verzoek om aandacht voor de crowdfunding voor een buitenlandse operatie van iemand verderop in het land. Het verliezen van de zorgstatus van twee zorgcentra voor ouderen.

Allemaal serieuze problemen, maar naar onze inschatting niet of niet op korte termijn simpelweg door goedwillende lezers op te lossen. En dat is wel wat we met ’Lezers helpen lezers’ beogen. Snelle, concrete hulp zodat de donkere dagen voor kerst een stuk minder donker zullen zijn.

Zoals voor de jonge onderwijsassistent in opleiding en haar dochter die in december op straat komen te staan. Voor het oudere echtpaar dat financieel klemgezet is door de belastingdienst. Voor de familie die een al deels gerealiseerde mantelzorgopvang in hun achtertuin gedwarsboomd ziet. Voor de jonge getalenteerde vrouw die het eng vindt zelf een werkervaringsplek te zoeken. En het zou toch zeker moeten lukken iemand te vinden voor de vrouw die een leuk mens zoekt die een paar keer in de week een flinke wandeling wil maken met haar lieve, levendige hond Joeri.

Hoe nu verder?

Sowieso hebben zich al spontaan lezers gemeld die aanbieden de handen uit de mouwen te steken. Geert Heisen uit Den Helder wijst op de hulp die ’zijn’ Humanitas kan bieden waar hij coördinator is. Meindert Brugman uit Nieuwe-Niedorp biedt zijn hulp aan op het gebied van administratie en overheidsregelgeving.

En dan is er ook nog Wim van der Linden van Stichting Welzijn Bergen die ook graag helpt als er iets speelt op het gebied van thuisadministratie. Daarmee dekken we de geselecteerde hulpverzoeken niet af. Daarom onze oproep: leest u de hulpvragen hieronder door en vraag u af of u praktische of misschien financiële hulp kunt bieden.

(Tekst gaat na de foto verder)

Rick aan het werk in zijn ’cave’.© Eigen foto

Een nieuw houtatelier voor Rick

Naam: Karin Stadt

Woonplaats: West-Knollendam

Hulpvraag: een betaalbare hobbyruimte voor haar man Rick

De situatie

Karin is gek op haar Rick maar ze hoeven niet de hele dag op elkaar lip te zitten. Ze gunt hem zijn eigen mancave.

Rick Stadt huurt al geruime tijd een ruimte van ongeveer 40 m² om zijn hobby houtwerking vol passie te kunnen uitoefenen. Dat doet hij naast zijn baan als grafisch vormgever - hij werkt noodgedwongen als zzp’er na het faillissement van het bedrijf waarbij hij in vaste dienst was.

„Dat houtbewerken is zijn uitlaatklep”, vertelt Karin. Het stel woont in West-Knollendam. Het houtatelier van Rick staat niet ver van hun huis. „Dat is heel fijn omdat hij als hij klaar is achter zijn beeldscherm snel op de plek is waar hij een uurtje kan knutselen.” Helaas is het gebouw waarin zijn houtwerkplaats is gevestigd verkocht. Rick moet daarom binnenkort zijn ruimte leeghalen.

Wie zoeken we?

Iemand die op Molletjesveer of Noorderveld in West-Knollendam 40 m2 ruimte ’over’ heeft voor hobbymatige houtbewerking. Tegen een schappelijke huur tot 200 euro per maand.

Louwe Visscher droomt van een ander leven

Naam: Lia van Oort

Woonplaats: Schoorl

Hulpvraag: een oplossing voor zwerver Louwe Visscher

De situatie

Als het regent slaapt hij onder een boom die lange tijd de druppels opvangt. Uiteindelijk wordt alles toch nat en moet Louwe Visscher alles zien te drogen.

(Tekst gaat na de foto verder)

Visscher is een dakloze man van in de veertig. Hij loopt al jaren tussen Bergen en Schoorl heen en weer en slaapt aan het eind van de dag in het bos. Zijn situatie is schrijnend en uitzichtloos. Lia van Oort wil hem graag helpen.

,,Hij heeft mij toestemming gegeven zijn naam door te geven en zijn verhaal te beschrijven. Een adres heeft hij niet, want het bos is zijn dak, zegt hij.’’

,,Ik woonde nog maar een paar maanden in Schoorl toen ik op een zomerdag de supermarkt verliet en een man in een vuilnisbak zag wroeten. Hij zocht naar lege statiegeldflessen. Ik vroeg hem: ’Heb je honger?’ Zijn antwoord met een klein lachje: ’Nee, honger niet, maar ik heb wel trek’.’’

Na die eerste ontmoeting spreken Lia en Louwe elkaar regelmatig als zij elkaar weer eens tegenkomen in het centrum van Schoorl.

,,Door verschillende oorzaken (scheiding, gedwongen verkoop van huis) en als slachtoffer van de bureaucratie is hij dakloos geraakt. Er is geen sprake van drugs of alcoholverslaving; wel houdt hij van zoete sigaartjes. Hij bedelt niet, want dat is zijn eer te na. Af en toe zijn er mensen die hem een beetje helpen.’’

Wie zoeken we?

Iemand in de omgeving Schoorl die zich wil ontfermen over een intelligente, dakloze man, die een dak boven het hoofd kan bieden en hulp om weer een menswaardig bestaan op te bouwen.

Wondertje nodig voor krantenverkoper Rahim

Naam: Dory Worseling Daane

Woonplaats: Heemstede

Hulpvraag: Vluchteling aan verblijfsstatus helpen

De situatie

Ze vraagt zich af of het domme pech is of traag werkende instanties. Dory Worseling Daane meldt voor onze hulpactie heel graag ’haar’ Straatjournaal-verkoper Rahim Bizimana aan. De man is dertig en op zijn vijftiende vanuit Burundi naar Nederland gevlucht. Een gruwelijke aanleiding: in zijn bijzijn werd zijn vader vermoord. Bizimana spreekt Swahili maar ook Nederlands.

(Tekst gaat verder na de foto)

Worseling Daane kent hem van het verkopen van straatkrantjes bij de uitgang van de supermarkt. Bizimana staat met zijn krant geregeld bij onder andere de Aldi in Heemstede. ,,Ambtelijke molens malen langzaam, en soms malen ze helemaal niet”, meent Worseling Daane. ,,Mijn krant kan geen wonderen verrichten, maar wie weet misschien wel een wondertje in gang zetten. Zou het niet prachtig zijn als deze aardige vent een officieel plekje in Nederland krijgt?”

Wie zoeken we?

Iemand met verstand van asielprocedures die weet hoe Rahim Bizimana aan een legale status kan komen. En daarbij kan helpen.

Snel onderdak nodig voor moeder en dochter

Naam: Mariska Sotthewes

Woonplaats: Leiden

Hulpvraag: onderdak voor collega

De situatie

We noemen haar voorlopig nog even Lot, want ze wil niet dat haar dochter van bijna twaalf met haar ellende wordt gepest. Lot heeft heel veel meegemaakt en komt in december op straat te staan.

,,De twee wonen in een studio van 20 vierkante meter in Leiden”, vertelt Mariska. De huisbaas heeft haar per eind december de huur opgezegd. Het is ook te klein voor twee personen. Hij heeft wel andere woonruimte aangeboden, maar die is ruim 400 euro per maand duurder. Dit kan zij niet opbrengen” Volgens Mariska is Lot ,,totaal in paniek’’.

Waar in Leiden vindt ze voor eind december passende woonruimte? Het levert moeder maar ook dochter veel zorgen en stress op.

Wie zoeken we?

Iemand die in Leiden op korte termijn voor tijdelijk (maar liever vast) woonruimte kan bieden. De huur moet onder de toeslaggrens blijven. Moeder is slecht ter been. Dus liefst iets met weinig trappen.

Wandelmaatje voor hond Joeri

Naam: Bets Kalter

Woonplaats: Breezand

Hulpvraag: de hond moet vaker lang uitgelaten worden

De situatie

Bets zoekt hulp voor haar hond. Ze legt uit: ,,Ik ben nu drie jaar weduwe en moet de hond die we samen hadden nu alleen begeleiden en verzorgen. Ik ben nu 69 jaar oud en ik wil hem niet kwijt maar ik kan hem niet geven wat hij nodig heeft.’’

(Tekst gaat verder na de foto)

Bets fotografeerde Joeri door het raam.

Joeri is een zevenjarige Duitse herder die van beweging houdt. ,,Dat krijgt hij bij mij te weinig. Mijn twee zonen komen af en toe met hem lopen en ik loop zelf twee keer per dag met hem maar dat is gewoon niet genoeg.’’

,,Omdat hij niet moe wordt, trekt hij telkens aan de riem en valt hij uit naar honden en katten. Hij is daarnaast erg waaks. Aan de rechterkant heeft hij heupdysplasie. Daar heeft hij praktisch geen last van maar omdat we niet genoeg met hem kunnen lopen wordt hij stijf.”

Wie zoeken we?

Welke hondenliefhebber zonder trouwe viervoeter wil met veel liefde een paar keer in de week met Joeri op pad? Laat hem lekker rennen naast de de fiets of neem hem mee naar het strand. Maak Joeri én Bets blij.

Plek in de achtertuin voor ouders

Naam: Marcel en Annette Hienkens

Woonplaats: Beverwijk

Hulpvraag: medewerking mantelzorgwoning

De situatie

Marcel en Annette Hienkens willen van hun garage een mantelzorgwoning maken voor hun (schoon)ouders. „Die willen we later ook gebruiken voor onze zoon die een verstandelijke beperking heeft.”

(Tekst gaat verder na de tekening)

Aanvankelijk kregen ze goedkeuring. Ze mochten aanbouwen tot 37 m2. Hun naaste buren waren daar echter niet blij mee en maakten bezwaar. „Ze namen een jurist in de arm, een oud-wethouder van de gemeente Beverwijk. Die zei dat we aan de 50 procent bebouwing zaten.”

Tot hun „stomme verbazing” trok de gemeente de goedkeuring weer in. Met verregaande gevolgen. Het enige wat de ouders van Marcel en Annette nu nog bezitten zijn twee stoelen en een bed. Dat dit zo: „Vorig jaar december zijn we met het project begonnen. Er zijn al een aantal aanpassingen gerealiseerd en de twee senioren waren hard aan het ontspullen. „Ze hebben meubels en schilderijen weggedaan en bij ons ingetrokken.”

De (schoon)ouders wonen nu al dik een jaar bij Marcel en Annette in huis.

„Ze moeten elke dag de trap op, dat gaat zeer moeizaam. Vader heeft COPD en moeder heeft ernstige bovenbeenbreuk gehad en loopt hierdoor moeilijk. Volledig herstel zal niet meer lukken.” „We zitten met onze handen in het haar en hebben al vele malen contact gehad met gemeente en allerlei oplossingen naar voren geschoven maar komen geen slag verder.”

Marcel en Annette hebben geprobeerd met hun buren te praten maar dat heeft tot nu toe helaas niets opgeleverd.

Wie zoeken we?

Iemand in de omgeving van Beverwijk met verstand van bouwen, gemeentelijke procedures rondom mantelzorgwoningen en de ’kruimelgevallenlijst’ van de Wabo.

Stageplek voor getalenteerd muurbloempje gezocht

Naam: Joke Terra

Woonplaats: Hoorn

Hulpvraag: een werkervarings- of stageplek

De situatie

Joke Terra kent iemand van dichtbij die een beetje mensenschuw is en absoluut anoniem wil blijven maar wel een zetje in de rug kan gebruiken. Laten we haar Aiko noemen. Voor deze jonge dertiger zoekt Joke ergens in Noord-Holland een stage- of werkervaringsplaats.

Aiko studeerde taalwetenschap. „Heel interessant, maar in de loop der jaren kwam zij erachter dat dit niet tot een echt beroep leidde. Wat te doen na het behalen van haar master? Zichzelf invechten in de arbeidsmarkt, zichzelf verkopen - dat paste haar niet.”

Nu hangt ze rond op haar zolderkamer. „Ze verveelt zich nooit, is best creatief - schrijft korte verhalen en verkoopt bijvoorbeeld zelfgemaakte sieraden, klokken en spiegels via Etsy. Leuk, maar het levert geen zelfstandig bestaan op”, weet Joke Terra. Aiko deed aan zelfstudie: cursussen Javascript en Front-end-Development en dergelijke. „Krapte op de ICT-markt, dat moet toch goede kansen bieden...”

Aiko’s gebrek aan zelfvertrouwen en haar behoefte ’op zichzelf’ te zijn vormen een obstakel om op eigen initiatief iets te ondernemen.

Wie zoeken we?

Iemand die een stage- of werkervaringsplaats kan bieden, liefst omgeving Hoorn.

Welke expert lost belastingleed op?

Naam: Mark Hirschi

Woonplaats: Schagen

Hulpvraag: de financiële chaos van zijn ouders moet op orde komen

De situatie

Mark vraagt zich af of het wel klopt dat zijn ouders keihard worden aangepakt door de belastingdienst. In januari kregen zij een voorlopige aanslag van de belastingdienst. Ze moesten direct inkomstenbelasting 2021 gaan betalen, vanaf nu elk jaar in februari. Ze snapten er niets van en deden eerst maar eens aangifte over 2020. De aanslag werd afgelopen zomer betaald.

Begin oktober weer post, dit keer van het incassobureau. De inkomstenbelasting februari tot en met september 2021 moest direct betaald worden, anders zouden boetes volgen. De belastingdienst eist van zijn ouders dat zij in 2021 zowel de inkomstenbelasting over 2020 als ook over 2021 betalen. Samen met de hoge bijdrage zorgkosten en de teruggaaf, betekent dit dat ze dit jaar zo’n 79 procent van het inkomen kwijt zijn aan inkomstenbelasting. Van de resterende 21 procent kunnen ze niet eens alle vaste lasten betalen. ,,Het komt er op neer dat de belastingdienst een gelegitimeerde greep kan doen in de spaarpot van willekeurige burgers. Wanneer je in deze situatie niet over voldoende spaargeld beschikt, heb je alleen nog de keuze tussen het huis verkopen of een faillissement”, meent Mark. ,,Waarom worden onze ouders geconfronteerd met een dubbele inkomstenbelasting terwijl dat normaal 37.1% plus bijdrage zorgkosten is. Zij hebben het recht - of zouden dat moeten hebben - om op dezelfde wijze als anderen volgens de geldende regels inkomstenbelasting te kunnen betalen.’’

Wie zoeken we?

Een belastingadviseur, bij voorkeur uit omgeving Schagen, die snel helpt uitzoeken of voorlopige aanslagen correct zijn, helpt bij een eventuele bezwaarprocedure en kan uitzoeken hoe het maandbudget is te vergroten.

Doe mee

Het hele jaar kunt u als abonnee op onze hulp rekenen. In de donkere dagen voor kerst rekenen we ook graag op uw hulp! Doet u mee? Reageer dan alstublieft snel via een e-mail naar ombudsteam@mediahuis.nl. Tegen kerst hopen we mooie resultaten te kunnen melden.

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.