Op deze dag in 1951: De spits die (bijna) altijd scoort voor Oranje, doet dat ook in absurd doelpuntenfeest tegen België

Noud van Melis in 1951.

Noud van Melis in 1951.© Foto Nationaal Archief / Willem van de Poll

Milo Lambers

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert. Vandaag de interland tussen Nederland en Belgie op 26 november 1951. Aanvaller Noud van Melis scoorde die dag - net als zo vaak - voor Oranje.

Eindhoven

Begin jaren vijftig lijkt Noud van Melis de nieuwe ster van het Nederlandse voetbal te worden. De geboren Eindhovenaar speelt vanaf de jaren veertig voor EVV, de voorloper van FC Eindhoven, en rijgt de goals aan elkaar.

Doelpuntenmachine

Van Melis is 26 jaar oud als hij in oktober 1950 zijn debuut maakt voor het Nederlands elftal in de bizarre oefenwedstrijd (7-5) in en tegen Zwitserland. Hij scoort. Iets wat hij in het begin van zijn internationale loopbaan altijd doet. In de vijf wedstrijden na zijn debuut scoort hij liefst negen keer.

Torino

Zijn goede prestaties in interlands zorgen voor belangstelling van clubs uit het buitenland. In Nederland moet het betaald voetbal nog worden ingevoerd, dus financieel is een transfer aantrekkelijk. Toch toont Van Melis zich niet happig als hij door De Telegraaf wordt gevraagd naar de interesse van het Italiaanse Torino. „Ik weet wat ik nu heb, maar moet maar afwachten wat ik zal krijgen.” Tot een overgang komt het niet.

Nîmes

Voor de oefenwedstrijd tegen België in De Kuip op 25 november 1951 is zowel bij het publiek als de pers veel aandacht. Van Melis is een veelbesproken man. De Volkskrant jubelt over de connectie die de Brabander heeft met de ster van het elftal, Abe Lenstra. Er gaan ook geruchten dat er die avond in De Kuip een scout van Olympique Nîmes op de tribune zal zitten. De Fransen hadden hun oog laten vallen op Abe Lenstra. Die vraagt zoveel geld - waarschijnlijk om ze af te schrikken - dat ze nu hun vizier richten op Van Melis.

Schiettent

De doelen aan beide kanten lijken tijdens deze ’Derby der Lage Landen’ een schiettent. De bezoekers komen telkens op voorsprong en vier keer weet Nederland terug te komen. Uiteindelijk wint België met 6-7. Lenstra scoort drie keer. Van Melis speelt ook sterk en scoort ook, al lukt dat pas in de 89e minuut. Vanzelfsprekend, schrijven de kranten de volgende dag. Van Melis scoort immers altijd in Oranje.

Bep Bakhuys

De scout van Nîmes heeft De Kuip nooit bereikt. De Fransen besloten te kiezen voor een Marokkaanse voetballer. Naar het buitenland gaat Van Melis nooit. Met EVV en Rapid JC wint hij in 1953 en 1956 de landstitel. Van Melis speelt in totaal dertien keer voor Oranje en scoort daarin vijftien keer. Na Beb Bakhuys (28 goals in 23 interlands) heeft hij het hoogste doelpuntengemiddelde per wedstrijd.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen