Verdachten vergisontvoering Cruquius blijven tot volgend jaar vastzitten

De politie kreeg op 5 augustus een melding dat er iemand ontvoerd zou zijn.

De politie kreeg op 5 augustus een melding dat er iemand ontvoerd zou zijn.© Archieffoto: Laurens Bosch

ANP
Cruquius

Vijf van de zes mannen die vastzitten in verband met de zogenoemde ’vergisontvoering’ afgelopen augustus in Cruquius, blijven voorlopig achter slot en grendel. Dit heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald. Raadslieden hadden maandag tijdens een voorbereidende zitting om de vrijlating gevraagd. De zaak tegen de zesde verdachte werd die dag tijdelijk uitgesteld wegens plotselinge ziekte van zijn raadsman.

Bij de gewelddadige ontvoering werd een 56-jarige man uit Hoofddorp op 5 augustus klemgereden, uit zijn auto getrokken, een bus ingeduwd en meegenomen. Het slachtoffer, door de daders voor iemand anders aangezien, werd vijf dagen vastgehouden. Daarna werd hij gewond uit een auto gezet in een woonwijk in Delft. De zes verdachten, afkomstig uit Rotterdam, Dordrecht en Zwijndrecht, waren toen al opgepakt.

Het OM liet half augustus weten dat de ontvoering mogelijk te maken had met de onderschepping van 1899 kilo cocaïne eind juli in de haven van Antwerpen. Het vermoedelijke werkelijke doelwit van de kidnap had zich toen al gemeld bij de politie. Na de ontvoering deed zich een reeks geweldsincidenten voor in de Rotterdamse regio.

Alle verdachten hebben tot nu toe ontkend en verder hoofdzakelijk gezwegen. Het OM vertelde maandag dat het ’zeer omvangrijke’ onderzoek naar de zaak nog in volle gang is en zei meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

De rechtbank hoopt de aangehouden zitting in de zaak tegen de zesde verdachte op korte termijn tussentijds te kunnen inplannen. Op 7 februari volgend jaar zal er opnieuw een niet inhoudelijke behandeling plaatsvinden. Tenminste tot die tijd zitten de verdachten vast.

Lees ook: Ontvoerde en mishandelde man uit Hoofddorp belde aan bij portiek Delft: ’Bel alsjeblieft 112’

Lees ook: Verband tussen aanslag op pand in Zwijndrecht en vergisontvoering Hoofddorper

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.