Bij de schoenenwinkel van de Haarlemse Cronjéstraat verandert weinig, behalve de klandizie: ’Die jonge nieuwe bewoners geven toch makkelijker geld uit’

Kees Hoogenbosch in zijn schoenenwinkel in de Cronjéstraat© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Linda Gottmer en Nina Eshuis
Haarlem

De schoenenwinkel van Kees Hoogenbosch in de Cronjéstraat lijkt op woensdagmiddag net een buurthuis. Het is druk. Er wordt koffie geschonken. En iedereen lijkt elkaar te kennen, of op z’n minst, Hoogenbosch lijkt iedereen te kennen en iedereen hem. Truus Homringhausen (80) is al zeker twee uur schoenen aan het passen.

„Ik heb al acht paar aan mijn voeten gehad. Echt erg.” Ze zit op een van de vele houten pas- en wachtstoelen. Op de stoel ernaast haar leeggedronken kopje koffie. Schoenen kopen doet ze eigenlijk altijd bij Kees Hoogenbosch. Ze komt er graag voor uit de Amsterdamsebuurt, waar ze woont. „Je wordt hier zo goed geholpen. Dit is gewoon ouderwets. Ik kom hier al twintig jaar.”

Dozen scheuren

Kees Hoogenbosch schoenen is een begrip in de winkelstraat. In 1943 openden Kees’ ouders de winkel. Hij werd geboren in het woonhuis erboven. „Zo gauw ik uit school kwam was het helpen in de winkel, dozen scheuren.” In 1985 nam hij de winkel over. En nog steeds staat hij er, inmiddels zeventig jaar jong, met plezier.

Een muur volledig gevuld met schoenendozen. Een rek met gezondheidszooltjes en een met rijen bruine en zwarte kwaliteitsveters in verschillende lengtes. En natuurlijk kasten gevuld met sneakers, hoge laarzen, lage laarsjes, sloffen met suède, glans, glitter en zelfs panterprintjes. Kees Hoogenbosch heeft precies wat je van een traditionele schoenenboer verwacht.

En dan ook nog eens gezellig. Klanten krijgen koffie en Hoogenbosch’ kleinkinderen Thijs (8) en Britt (11) banjeren, zoals wel vaker op woensdagmiddag, door de winkel en helpen wat. Aan hun voeten zitten populaire merkschoenen, Nike en Vans. Die verkoopt Hoogenbosch niet. „Dat zal ik ook nooit doen, hippe fabrieksschoenen. Ik ga voor kleinere merken, meer ambachtswerk. Goed passend en kwaliteit.”

Beetje problemen

Hoogenbosch kent zijn klanten goed, echt goed. Marga Kramer (67) was twintig jaar geleden voor het laatst in de zaak. Toch herkent hij haar. „Ze kwam altijd met haar kinderen. Op een gegeven moment verhuisde ze. Toen ze hier weer binnenkwam, wees ik naar haar schoenen. Die heb je niet hier gehaald hè?, zei ik.” Nu loopt Kramer naar buiten met nieuwe zwarte laarsjes van Caprice. „Als je makkelijke voeten hebt, kun je overal schoenen kopen. Maar als je een beetje problemen hebt, dan niet. Dit is het eerste paar dat ik paste, ze zitten meteen goed.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Kees Hoogenbosch met twee vaste klanten: mevrouw Heil en mevrouw van Dijk.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Het is het type winkel waar de klanten komen om schoenen te kopen, niet om schoenen te kijken. Niet zelden laten klanten hun, oude afgedragen paar achter bij Hoogenbosch, zodra ze nieuwe uitgezocht hebben. „Kees weet wat goed is”, zegt Kramer. Het is een schatting, maar ze heeft waarschijnlijk wel meer dan honderd paar schoenen bij hem gekocht. „Ik kwam al bij zijn vader en moeder. Met drie kleine kinderen gaat het hard hoor, eentje had bijna om de twee maanden nieuwe schoenen nodig.”

De Amsterdammers

Als schoenenboer en onofficieel inloophuis vervult Hoogenbosch ook de rol van ogen en oren van de Cronjéstraat en het het buurtje erachter, de Transvaalbuurt. Hij ziet daar met de jaren nieuwe bewoners komen: „Jonge gezinnen, die wat meer te besteden hebben, veelal uit Amsterdam. Best wel een groot verschil met de vroegere bewoners, de volkswijk die het eigenlijk is.”

Diana Otter en dochter Stella (3) komen de winkel in. Stella’s hemelblauwe laarzen zijn toe aan vervanging, althans, dat denkt haar moeder. „Bij kinderen weet je het niet, hè? Die lopen gewoon vrolijk verder met hun tenen dubbelgevouwen tegen de rand.” Daarom komt ze naar Hoogenbosch. „Hier wordt de schoenmaat goed opgemeten en de pasvorm gevoeld. Ik bestel ook wel eens wat online, maar dan ben ik toch minder zeker.” Een kwartier na binnenkomst loopt Stella de winkel uit met cognackleurige laarsjes en franjes met glitters.

Met de veranderingen in de Hoogenbosch klantenbestand is veranderd. Kinderschoenen beslaan nu de helft van zijn winkel. Hoogenbosch wijst naar kinderboots met dikke zolen in panterprint of met glitters: „Dit is Amsterdam, hè.” Hij vindt het alleen maar leuk. „Die ’nieuwe’ bewoners willen ook graag duurdere schoenen, betere artikelen. Tja, ze hebben een huis gekocht met 1,5 procent rente. Zo werkt dat. ”

Nog vijf jaar

Hoogenbosch moet - ja moet - nog vijf jaar door. „Ik was te laat met mijn huurcontract opzeggen. Over twee jaar bestaan we tachtig jaar. Dat leek me wel een mooi moment. Het huurcontract is nu weer met vijf jaar verlengd. Ik zei tegen de eigenaar, een investeerder uit Den Haag, dat ik eigenlijk wilde stoppen bij tachtig jaar. Hij reageerde: Nou, dan wordt het 83 jaar.” Hoogenbosch haalt zijn schouders op. „Ach, het is geen straf, want, je ziet het, het is veel lachen hier. ”

Voortbestaan

Over het voortbestaan van de winkel, zegt hij: „Het zou natuurlijk mooi zijn als iemand het wil overnemen. Er hebben zich al geïnteresseerden gemeld. Maar ik maak me er geen zorgen om. Het komt zoals het komt.”

En nog even over de nabije toekomst? De nieuwste trends? „Dat kan ik natuurlijk niet zeggen!”, zegt Hoogenbosch. „Maar, ik weet al wat volgend voorjaar en volgende winter gaat komen ja.” Een tipje van de sluier dan. „Veel pastelkleuren in het voorjaar en in het najaar weer lange laarzen. De westernlook wordt verder doorgezet en er komen meer geklede, fijne schoentjes. Hakjes. Is wel leuk hoor, dan heb je niet meer alleen die grove laarzen en sneakers.”

Transvaalbuurt

Haarlems Dagblad doet in samenwerking met het Haarlems Mediafonds onderzoek in de Transvaalbuurt. Hoe is de buurt de afgelopen 10 jaar veranderd? Wie zijn de nieuwe bewoners en wat is er overgebleven van de volksbuurt? Elke keer een nieuw verhaal uit de Transvaal. Vandaag: een middag in de schoenenwinkel van Kees Hoogenbosch.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.