Zwanenburgse hoofdverdachte omvangrijke drugszaak blijft langer vastzitten

© Archieffoto ANP

Jeannine Verhagen
Zwanenburg/Alkmaar

De 32-jarige Maarten D. uit Zwanenburg blijft in de cel. De rechtbank in Alkmaar besloot dinsdag dat zijn voorarrest met drie maanden wordt verlengd.

Het OM ziet D. als hoofdverdachte in een omvangrijke drugszaak rond de productie van synthetische drugs. Dat zou zijn gebeurd in Purmerend, Oostzaan, Wormer, IJmuiden en Zwanenburg.

De advocaat van de verdachte vroeg maandag om opheffing van het voorarrest, maar de rechtbank vindt dat er genoeg reden is om D. in de cel te houden. De verdachte zit sinds mei dit jaar vast. In het onderzoek naar de productie van synthetische drugs ontmantelde de politie een drugslab in Wormer, waar een grote hoeveelheid metamfetamine lag met een straatwaarde van 1 miljoen euro.

Zes verdachten werden aangehouden: vijf mannen en een vrouw van 29 tot en met 63 jaar oud uit Uitgeest, Zaandam, Zaandijk en Zwanenburg. Bij een doorzoeking in Zwanenburg vond de politie in mei een complete inventaris voor een laboratorium voor synthetische drugs en jerrycans met chemicaliën. Het openbaar ministerie verdenkt D. ook van verboden wapenbezit. De zaak gaat in januari verder, maar zal dan nog niet inhoudelijk worden behandeld.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.