Van Warmerdams ’Nr. 10’ is nog overal in IJmond te zien; Chaplins eeuweling een van de filmclassics in Velsen

Pierre Bokma (l) in ’Nr.10’.

Pierre Bokma (l) in ’Nr.10’.© Foto Ben van Duin

Ton de Lange
IJmond

De eind september uitgebrachte nieuwste film van topregisseur Alex van Warmerdam, ’Nr.10’, is nog overal in de IJmond te zien. De Charlie Chaplin-klassieker ’The Kid’ - honderd jaar oud en onlangs gerestaureerd - draait alleen in Velsen.

Van Warmerdam die opgroeide in IJmuiden, maakte een thriller met elementen van een zwarte komedie. Een van de scènes is opgenomen in Stadsschouwburg Velsen, waar zijn vader werkte.

Verhouding

In ’Nr. 10’ groeit Günter, als vierjarig kind gevonden in de Duitse bossen, op in een pleeggezin. Vier decennia later is zijn leven normaal: hij is toneelacteur, brengt tijd door met zijn dochter en heeft een verhouding met een getrouwde vrouw. Hij begint zich pas iets af te vragen over zijn afkomst als een vreemde man op een brug slechts één woord in zijn oor fluistert.

In de belangrijkste rollen onder andere Hans Kesting, Anniek Pheifer en Pierre Bokma. ’Nr. 10’ wordt vertoond in Velsen (Stadsschouwburg, 22/10 en 24/10), Castricum (Corso, 24/10), Beverwijk (Cineworld, 26/10) en Heemskerk (filmhuis, 7/11). Ter gelegenheid van de nieuwste haalde ’Velsen’ tevens Van Warmerdams eerste film in huis: ’Abel’ uit 1986 is nu een klassieker. Velsen is sowieso in de ban van filmclassics.

(Tekst gaat door onder de foto)

Scène uit ’The Kid’.

Scène uit ’The Kid’.© Foto PR

Na Chaplins genoemde debuut én kaskraker, en Van Warmerdams ’Abel’ - beide op 24/10 - is er de eenmalige terugkeer van Paul Verhoevens omstreden hit: ’Basic Instinct’ (1992). Die draait op 26/10, en ongetwijfeld ter gelegenheid van Verhoevens nieuwste film die pas uit is: ’Benedetta’.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.