Leren spelen met een breedgeschouderde sportschooljongen | column

Mitzie Meijerhof
Beverwijk

Hoewel ik niet met honden opgegroeid ben, ben ik niet bang voor viervoeters. Ook niet voor de, zoals wij ze noemen, ’breedgeschouderde sportschooljongens met kort haar’.

Vlakbij het kantoor van de krant woont zo’n ’jongen’. Als ik na een avonddienst naar huis ga, kom ik ze vaak tegen, die baas met twee honden. Een daarvan is een breedgeschouderde sportschooljongen met kort haar dotje. Hij loopt altijd los, fijn want aangelijnd zou ik ook raar gaan doen. De hond komt altijd even naar me toe en drukt zijn neus in mijn hand. Ik vraag hem steevast of hij goed op het kantoor wil passen.

Afgelopen weekeinde was ik met mijn dochter aan het hardlopen. Niet omdat we dat leuk vinden, een speciaal doel hebben of een wedstrijd willen lopen. Wij hollen omdat we conditie belangrijk vinden. Een uur, en hoeveel meters we binnen dat uur maken, of hoe snel of hoe traag we zijn, interesseert ons geen fluit.

Aagtenpark

We kiezen routes waar weinig of geen oversteekpunten zijn. In Velsen-Noord en het Aagtenpark draaien we rondjes. We liepen onlangs achter een baas met een ’sportschooljongen’ in het Aagtenpark. Toen we vlakbij waren, draaide de hond zich naar ons om. Rende op ons af, zette zijn nagels in mijn dijbeen om zich af te zetten, om zo omhoog te kunnen springen, om in mijn onderarm te bijten. Je moet wat, als je het niet van je lengte moet hebben. Kort daarop was het de beurt aan dochter en het ritueel herhaalde zich nog een keer. We bleven opvallend rustig. De baas niet, die riep wel tien keer het beest zijn naam en noemde de actie van de hond ’spelen’. Pas thuis merken we dat dochter een snee van een nagel in haar dijbeen heeft en we beide bijtwonden hebben aan onze armen. Onze sportkleding bleek niet stuk. We gaan stoppen met hardlopen en willen naar de sportschool om te leren ’spelen’ en sportschooljongen te worden, maar niet met kort haar.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.