Horeca in Velsen mag nog een jaar lang zonder vergunning een terras, scherm of overkapping neerzetten

Het terras van Staal op Plein 1945 in IJmuiden.

Het terras van Staal op Plein 1945 in IJmuiden.© archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Ellen de Boer
Velsen

Tot 1 oktober volgend jaar gedoogt de gemeente tijdelijke terrassen, schermen en overkappingen bij de horeca in Velsen.

Ondernemers kunnen zo zonder vergunning een terras of slechtweervoorziening op openbare grond neerzetten. Deze versoepeling is ontstaan in de coronacrisis, maar blijft dus nog een jaar langer bestaan. De gemeenteraad wilde graag dat de regeling ’corona: tijdelijke (uitbreiding) terrassen’ werd verlengd zolang de coronamaatregelen nog van kracht zijn.

Nu covid ’voorzichtig op zijn retour lijkt’, is de gemeente met de horecaondernemers in gesprek over de toekomst. Ook is er een begin gemaakt met het verversen van de horecanota 2021/2022 waarin nieuwe beleidsregels over onder meer terrassen komen te staan. Ervaringen met tijdelijke ’coronaterrassen’ worden in de nota meegenomen. Bekeken wordt of de tijdelijke coronaterrassen structureel kunnen blijven. De gemeente zal per locatie beoordelen, mocht er belangstelling zijn, of er voldoende ruimte is.

De verwachting is dat de nieuwe horecanota in het eerste kwartaal van volgend jaar klaar is. Om horecaondernemers de tijd te geven een vergunning aan te vragen voor een definitief terras, blijft de huidige gedoogregel tot 1 oktober in stand. Ook als coronamaatregelen landelijk worden afgeschaft.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.