Zestig Haarlemse cultuurmakers maken zich zorgen over toekomst Egelantier

De Egelantier.

De Egelantier.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Marlies Vording
Haarlem

De Haarlemse cultuursector maakt zich zorgen over de toekomst van voormalig cultuurparadijs de Egelantier. Namens zestig cultuurmakers spreekt podiumkunstenaar en theatermaker Liesbeth Rood donderdag in bij de raadscommissie Ontwikkeling.

’Haarlemse instellingen en individuen uit de culturele sector roepen de gemeente op: houd de beloofde 1.500m2 in de Egelantier beschikbaar voor Haarlemse cultuur’, luidt de eerste passage uit een drie pagina’s tellend manifest van de organisaties.

De Egelantier aan de Gasthuisvest is afgelopen zomer na een ingewikkeld proces verkocht aan twee samenwerkende ontwikkelaars: Lingotto en Amsterdam Village Company. Zij willen het voormalige cultuurgebouw omvormen tot een hotel, kunstenaarswoningen en een café-restaurant. Op de begane grond is daarnaast ruimte voor exposities, kinderkunstateliers, voorstellingen of debatten. De ontwikkelaars zetten een stichting op om die ruimte invulling te geven.

De Haarlemse culturele instellingen zijn er niet gerust op. Zij vinden dat er in de Spaarnestad een tekort is aan ruimte voor cultuur en hadden liever gezien dat het gebouw een andere invulling zou krijgen. ’Vaste cultureel/maatschappelijke huurders worden niet toegelaten. Slechts incidenteel en tijdelijk gebruik voor cultuur wordt mogelijk gemaakt’, schrijven ze over de plannen.

Het manifest is ondertekend door culturele instellingen van allerlei groottes: van het Frans Hals Museum tot de Wereldkeuken, stichting Mooizooi en de Haarlem Blues Club.

De raadscommissie Ontwikkeling heeft plaats op donderdagavond vanaf 17.10 uur. De vergadering is te volgen op haarlem.notubiz.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.