Voedzame snacks zijn zo makkelijk zelf te maken (al zijn er tegenwoordig ook goede te koop in de supermarkt)

Hanneke van den Berg

De ene calorie is de andere niet. Daarmee vertellen we niets nieuws. Iedereen weet wel dat een Marsreep en een avocado allebei best veel calorieën hebben, maar dat je lichaam toch echt wel blijer is met een avocado dan met zo’n reep. De voedingswaarde speelt daarbij een belangrijke rol.

Ook voor veganistische snacks en tussendoortjes geldt dat ze best calorierijk kunnen zijn, of je ze nou zelf maakt of een noten- en fruitreep of proteïnebar koopt in de supermarkt.

Tijdens een rondje door de supermarkt en de (online) natuurvoedingszaak valt op dat de meeste repen grotendeels vrij zijn van ongezonde toegevoegde suikers of conserveermiddelen. Dan bedoelen we niet de mueslirepen van de grote merken, want die zitten nog vaak boordevol suiker.

Wie dus voor gemakt kiest en toch graag een voedzame vegan reep wil eten, kan dus inmiddels kiezen uit talloze kant-en-klare tussendoortjes. Maar kijk je naar de ingrediënten, dan wordt ook duidelijk dat het eigenlijk heel eenvoudig is om ze zelf te maken. Mits je een keukenmachine hebt met een sterke motor. Het basisingrediënt van veel van deze repen of zogeheten ’blissballs’ (van die plakkerige balletjes waar vaak kokosrasp, matchapoeder of cacaopoeder omheen zit) is de dadel. En dat zijn best taaie rakkers als je ze tot pasta wil vermalen.

Maar het is echt supergemakkelijk om zelf een voedzame snack te maken. Deze zijn vaak vegan en ook niet-veganisten zullen ze waarschijnlijk heel smakelijk vinden. Je koopt een doosje dadels (wel zorgen dat je de pit eruit haalt natuurlijk), doe die samen met cashewnoten, amandelen of hazelnoten en wat kokosolie in de keukenmachine en maakt er een pasta van. Dan rol je ze tot balletjes of maakt er rechthoeken van en laat ze in de koelkast opstijven. Daarna kun je ze nog in de cacaopoeder of kokosrasp rollen en voilá, je voedzame (vegan) snack is klaar.

Van de vele vegan snackrepen die momenteel in de winkels liggen lichten we er hieronder enkele uit:

De smaken van de repen verschillen behoorlijk. De ene is wat zuurder, de andere heel zoet. Je hebt ze met pindakaas, banoffee pie, espresso, kokosnoot, cacao en ga zo maar door.

Your Super

Mijn favoriet is de Golden Mellow bar van Your Super. De kurkuma in de repen maakt ze lekker pittig en ze hebben veel smaak. Ze zijn er ook in andere smaken, zoals de Super Green Bar, die een opvallende citroensmaak heeft. Erg fijne repen.

www.yoursuper.com

Jimmy Joy

Voor veel sporters is het merk Jimmy Joy geen onbekende. Behalve hun bekende proteïneshakes hebben ze nu ook complete warme maaltijden en natuurlijk hun Plenny bars. De reep met chocoladesmaak, die ik probeerde, is machtig, maar kan dan ook dienen als een complete vervanging voor je lunch. Een zo’n reep geeft echt voor meerdere uren een voldaan gevoel en is door zijn hoge proteïnegehalte erg geschikt voor na het sporten.

www.jimmyjoy.com

Raw-Bite

De biologische snackrepen van Raw-Bite zijn er in vele smaken. Ze hebben niet alleen een fijn formaat (niet al te groot), maar zijn ook prima van smaak. Goedkoop zijn ze niet, maar dat is eigenlijk geen enkele reep. En toch, als je ze vergelijkt met de repen van vele merken van pakweg vijf jaar geleden, is er een enorme sprong voorwaarts gemaakt qua smaak en dat is wel wat waard.

(De repen zijn onder meer te koop bij supermarkten, Holland & Barrett en Ekoplaza)

www.rawbite.com

www.bickery.nl

Foodspring

Het Duitse merk Foodspring heeft een grote veriatie aan vegan producten, waaronder een mix voor pannenkoeken en pizaa, maar ook vegan proteïne-balls (hele lekkere zijn die met gezouten pindakaas) en proteïnerepen (die met hazelnoot-crunch bovenop is geweldig).

www.foodspring.nl

Simply Raw

Ooit begonnen als heel klein bedrijfje, is het eveneens Duitse Simply Raw inmiddels uitgegroeid tot een behoorlijke onderneming. Ze maakten vroeger de lekkerste notenspread, maar hebben zich nu volledig toegelegd op het maken van fijne rauwe repen. Er zijn ’breakfast bars’, ’proteïnebars’ en de buitengewoon lekkere ’browniebars’ in vele smaken.

www.simplyraw.de

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.