’Gigantisch veel mensen verknocht aan fantastische weidelandschap.’ Al 4000 handtekeningen

De oproep langs de Vogelenzangseweg om de petitie te tekenen.© Particuliere foto

Arthur de Mijttenaere
Bloemendaal

Een internetpetitie voor het behoud van het agrarisch weidelandschap tussen Aerdenhout en Vogelenzang is al ruim 4000 keer ondertekend. Dinsdagochtend stond de teller op 4420 handtekeningen.

Initiatiefnemer Michèle Elkerbout stelde de petitie op om bij een groot publiek aandacht te vragen voor de in haar ogen kwalijke plannen van de provincie om graslanden in natuur te veranderen.

,,Er zijn gigantisch veel mensen verknocht aan dit fantastische weidelandschap. Mensen rijden vaak speciaal langs de Vogelenzangseweg om het mooie open landschap te bewonderen.’’ Elkerbout bezit zelf 3,7 hectare grond in Vogelenzang, ’een kruimeltje’ van de grond die de provincie anders wil inrichten.

Inspraak

Elkerbout maakt zich ook zorgen over de strategie van de provincie. In een mail van de provincie staat letterlijk dat ’de uitvoeringsstrategie geen juridisch document is en dat er daarom geen formele inspraakprocedure wordt georganiseerd, voordat de provincie in 2022 de uitvoeringsstrategie bestuurlijk gaat vaststellen’. Elkerbout schrikt van deze tekst: ,,Krijgen wij als grondeigenaren wel voldoende inspraak?’’

Elkerbout schrijft in de petitie dat de plannen van de provincie zonder inspraak dreigen te worden doorgedrukt. ’Het eeuwenoude karakteristieke weidelandschap met de erbij horende activiteiten zal ophouden te bestaan’. In het weidelandschap lopen veel koeien en paarden, waarvan fietsers en automobilisten op de Vogelenzangseweg dagelijks genieten. Elkerbout: ’Het landschap zal niet meer worden onderhouden en de paarden en koeien zullen hier verdwijnen, net als andere flora en fauna hier’.

Waan van de dag

De petitie vraagt het provinciebestuur om niet toe te geven aan de waan van de dag en de herinrichtingsplannen zodanig aan te passen dat dit unieke landschap nog lang behouden blijft. Enkele politieke partijen in Bloemendaal, zoals Zelfstandig Bloemendaal, Hart voor Bloemendaal en het CDA, scharen zich aan de zijde van de grondeigenaren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De provincie Noord-Holland heeft besloten om nieuwe natuur aan te leggen in Zuid-Kennemerland met het oog op een grotere soortenrijkdom en de instandhouding van de voorraad zoet water. Het is een oud plan, maar de provincie besloot vorig jaar door de stikstofdiscussie haast te maken met het zogeheten Natuur Netwerk Nederland.

De provincie moet in opdracht van het Rijk 56.500 hectare natuur inrichten in Noord-Holland. Het overgrote deel, zoals de duinen, bestaat al. Nog ongeveer 4700 hectare staat op de verlanglijst waaronder de 258 hectare in Zuid-Kennemerland waarover zo veel te doen is.

Die grond in Zuid-Kennemerland, de binnenduinrand van Vogelenzang tot Santpoort-Noord, is eigendom van agrarische bedrijven, paardenhouders, bollentelers, beleggers, gemeenten en particulieren. Met ongeveer negentig eigenaren zal de provincie om tafel moeten over een ander gebruik van hun grond.

Het natuurplan staat 25 oktober op de agenda van de commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid van de provincie Noord-Holland.

Lees ook: Voormalig boswachter geeft visie op natuurplannen provincie: ’Ik heb het landschap al vier keer zien veranderen’

Lees ook: De provincie over de natuurplannen in de binnenduinrand van Zuid-Kennemerland: ’Onteigenen houden we liever in de binnenzak’

Lees ook: Raadsleden Bloemendaal in de bres voor grondeigenaren binnenduinrand. ’Dit is een eenzijdige overval van de provincie’

Lees ook: Paardenpensionstallen en agrariërs zien de toekomst somber in als er natuur komt op hun weilanden: ’Toen wij het onze vader vertelden, bleef hij er zowat in’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.