Daling van aantal coronagevallen zet door

ANP Producties | Bron: ANP

Het coronavirus weet steeds minder mensen te besmetten in Nederland. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 11.760 positieve tests. Dat is bijna 12 procent minder dan de week ervoor. Nederland is terug op het niveau van eind juni en begin juli, vlak voor het begin van de vierde golf.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde naar het laagste niveau sinds half juli. Bij 213 mensen waren de coronaklachten vorige week zo erg dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. De week ervoor waren er (na correctie) 306 opnames. Van de 213 opgenomen coronapatiënten kwamen 56 op een intensive care terecht, tegen 68 de week ervoor en 80 nog een week eerder.

Het aantal geregistreerde sterfgevallen daalde ook, van 45 naar 34, maar dat hoge cijfer van vorige week was een uitschieter. Die werd mede veroorzaakt door nameldingen over mensen die al in augustus aan hun coronabesmetting waren gestorven. Daar is nu geen sprake van, de meeste mensen zijn in de afgelopen twee weken overleden. Onder de coronadoden zijn een twintiger en een vijftiger, maar net als in de voorgaande weken zijn het vooral 80-plussers.

Positieve tests

In totaal zijn net geen 2 miljoen mensen positief getest. De teller staat dinsdag op 1.999.592 geregistreerde gevallen. De bureaus die de coronatests uitvoeren, zijn wettelijk verplicht om elke positieve test door te geven.

Twee op de drie mensen die in september positief testten, waren niet gevaccineerd tegen het coronavirus.

Reproductiegetal

Het reproductiegetal daalde een fractie. Het cijfer, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, stond vrijdag op 0,91 en is nu 0,90. Dat betekent dat honderd mensen die het coronavirus onder de leden hebben, gemiddeld 90 anderen besmetten. Zij steken op hun beurt 81 mensen aan, die het virus vervolgens overdragen aan zo'n 73 mensen. Bij elke stap wordt de groep nieuwe dragers iets kleiner. Hoe verder het getal zakt, hoe sneller het aantal besmettingen daalt, tot de epidemie uitdooft.

Scholen en kinderdagverblijven zijn nog steeds een belangrijke plek waar mensen het virus oplopen, maar het aandeel daalt in vergelijking met andere bronnen. Vergeleken met vorige week groeit de groep mensen die besmet is geraakt door mensen die bij hen op bezoek kwamen of doordat ze zelf bij anderen op bezoek gingen.

Jonge kinderen, van 5 tot en met 14 jaar, vormen nog altijd de grootste groep onder de positief getesten. Maar in die leeftijdsgroep daalt het aantal gevallen snel. Het aantal positieve tests stijgt wel iets onder ouderen, maar het gaat nog om heel kleine aantallen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.