Kinderboek ’de sleutel van de pomp van Velsen’ verkoopt goed op de markt

Rheny(l.) en Gitte.

Rheny(l.) en Gitte.© foto kees de boer

Kees de Boer
Velsen-Zuid

Je maakt samen een boekje en als het dan klaar is, probeer je het op de markt te verkopen. Gitte en Rheny hadden zaterdag een goede dag.

Rheny heeft het verhaal ’De sleutel van de pomp van Velsen’ geschreven, haar zus Nandi maakte de illustraties en Gitte zorgde voor de opmaak. De dames hadden driehonderd stuks van hun kinderboek laten drukken en verkochten er maar liefst honderd.

Waar het verhaal over gaat?

Rheny heeft zich laten inspireren door de historische omgeving in Oud-Velsen, zegt ze. En dan met name door de pomp. ,,De pomp komt steeds terug in het verhaal”, zegt de schrijfster. ,,Die heeft een slot en de sleutel is verstopt in het dorp. Hoofdrolspeelsters zijn Rosalinde en haar oma, die samen een avontuur beleven als ze aan de lenteschoonmaak beginnen.”

Gitte vertelt dat het idee om een boekje over een ’dorpslegende’ te maken, voortgekomen is uit een voorleessessie die Rheny een paar maanden geleden voor de kinderen van het dorp hield. ,,Dat was een heel ander verhaal”, zegt Rheny. ,,De kinderen reageerden toen zo leuk dat ik het naar meer vond smaken.”

Naast de honderd verkochte boekjes hebben ze aantal leuke ontmoetingen gehad, zeggen ze. ,,Er was bijvoorbeeld een vrouw die met het boekje in haar handen stond en tegen wie ik goed bedoeld ’Leuk voor uw kleinkinderen’ zei. Waarop die mevrouw mij vertelde dat ze helemaal geen kinderen en kleinkinderen heeft. Ik vond het vervelend dat ik dat had gezegd en vroeg of ze trek had in een bak koffie. Dat had ze wel en er volgde een heel leuk gesprek. Komt die mevrouw later nog terug met een hangertje in de vorm van een engeltje. Die kreeg ik cadeau omdat ze zo’n fijn gesprek met me had gehad.”

Ze lacht: ,,Van zoiets kan ik nou vrolijk worden, die vrouw maakte m’n dag gewoon. Los van de boekjes die we verkocht hebben. Van zo’n gebaar kan ik echt genieten.” Rheny knikt: ,,Heb jij ook zin in een wijntje, Gitte? ,,Ik wel.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.