Lezersdilemma: Mijn vader is vreemd gegaan

© Foto Tumisu via Pixabay

In #DURFTEVRAGEN leggen lezers een dilemma voor. Anderen reageren hierop. Vandaag: Wat als je ontdekt dat je vader is vreemd gegaan? Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

Door een toeval weet Petra na vijftien jaar eindelijk waarom haar tante niet welkom was bij de uitvaart van haar moeder. Maar moet ze dat geheim met haar familie delen?

Petra (56): „Het was ons jarenlang een raadsel. Waarom wilde onze moeder niet dat haar zus op haar crematie kwam? Binnen de familie hebben we nooit iets gemerkt van wrevel tussen die twee. Maar toen ze ziek werd en haar einde nabij bleek, maakte ze duidelijk dat haar zus niet welkom was om afscheid te nemen. Ook bij de uitvaartplechtigheid moesten we haar zus buiten de deur van het crematorium houden, schreef ze op haar wensenlijstje. Het stond er klip en klaar: veel vioolmuziek, graag witte bloemen en geen zus.

Het was vervelend om die boodschap aan onze tante door te geven. Daarom nam de uitvaartleider die taak op zich. Met resultaat, want ze bleef weg. Keurig stuurde ze ons nog een condoleancekaart, maar dat was ook ons laatste contact.

Kort daarna overleed ook onze vader, waarna het raadsel over de verwijdering tussen onze tante en moeder onder het stof verdween.

Tot ik deze zomer met mijn man en zoon in Frankrijk op vakantie ging. Op de weg terug logeerden we in in Brabant bij een hotelletje waar mijn vader vroeger ook wel eens was geweest. Zodra de vrouw van het hotel mijn naam hoorde, begon ze erover. Die naam kwam haar bekend voor. Of ik misschien familie was van die man met die bijzondere auto… Nou en of! Dat was mijn pa! Enthousiast liet ze foto’s zien van mijn vader op het hotelterras, jaren geleden. Daar zat hij niet met mijn moeder, maar met mijn tante. En mijn moeder was nergens te bekennen.

Wanneer de foto was gemaakt, bleef onduidelijk. Maar de oude hotelbazin ging er in haar verhaal van uit dat de dame op de foto zijn vrouw was. Ze kwamen er vaker, zei ze. Als je weet dat mijn vader dol was op alle vrouwen die hij tegenkwam, kun je erbij bedenken dat er in dat hotel dingen zijn gebeurd die voor mijn moeder verborgen moesten blijven. En waar ze vast later achter is gekomen.

Opeens werd me duidelijk waarom ze haar zus niet bij haar uitvaart wilde hebben. Er lag nog een oude rekening die vereffend moest worden...

Nu het raadsel voor mezelf is opgehelderd, sta ik voor een dilemma. Moet ik mijn vakantie-ontdekking aan mijn zus vertellen? Aan de ene kant zou ik het fijn vinden als het raadsel voor haar óók is opgelost. Ik gun haar de waarheid. Maar aan de andere kant vind ik het vervelend om mijn vader en tante na hun dood als vreemdgangers in een kwaad daglicht te stellen. Want ook al was mijn vader een deugniet en had mijn tante kennelijk ook een ruime moraal, ik wil de goede herinnering aan die twee niet kapot maken.

Wat is wijsheid?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.