De Koga van Mark Rutte moet voorlopig in de fietsenschuur blijven staan, hoe verdrietig ook | Commentaar

© Archieffoto Hollandse Hoogte / ANP

Annelies Karman

Mark Rutte op zijn zwarte Koga, met zijn ingebakken glimlach, tas nonchalant aan het stuur bungelend. Over het Binnenhof loopt hij keurig met z’n fiets aan de hand.

Hoe charmant is het dat de demissionair premier van Nederland regelmatig op de fiets naar zijn werk gaat!

Er mag dan nog zoveel aan de hand zijn, Rutte stapt op de pedalen. Dat kan hier gewoon. De realiteit is dat de Nederlandse politiek zijn onschuld al lange geleden heeft verloren. Denk aan de bizarre beveiliging die Geert Wilders nodig heeft. De moord op Pim Fortuyn in 2002. Ayaan Hirsi Ali werd zestien jaar geleden ook al bedreigd. Bewindslieden en Kamerleden krijgen bakken narigheid over zich heen. Het Binnenhof wordt al jaren intensief bewaakt. Kogelvrij glas is in Den Haag niets nieuws.

Selfie

Gelukkig kon Mark Rutte, de gewoon gebleven demissionair minister-president, nog op zijn sportieve Koga naar zijn werk. Tot nu. Want Rutte heeft serieuze beveiliging nodig, omdat de mocromaffia hem mogelijk wil doden of ontvoeren. De criminelen zijn er waarschijnlijk op uit om de maatschappij te ontwrichten en onrust te zaaien.

Lees ook: Premier in vizier criminelen: Rutte mogelijk doelwit aanslag of ontvoering

Volgens misdaadjournalist John van den Heuvel is Mark Rutte zelf niet zo happig op beveiliging. Het siert de premier dat hij benaderbaar wil zijn. Dat mensen op het Binnenhof een selfie met hem mogen maken. Het past bij zijn imago, dat hij zorgvuldig heeft opgebouwd. Loopt hij met zijn fiets over het Binnenhof, dat stopt hij even voor iedereen die een selfie met hem wil maken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een selfie met jongeren na afloop van Kleine Prinsjesdag in 2019.

Een selfie met jongeren na afloop van Kleine Prinsjesdag in 2019.© Archieffoto Hollandse Hoogte / ANP

Eigenwijsheid

Onder toeziend oog van beveiligers, marechaussees en politieagenten kan de premier nog steeds benaderbaar zijn. Maar die zwarte Koga moet voorlopig in het fietsschuurtje blijven staan. De onderwereld heeft bewezen niet terug te deinzen om belangrijke publieke figuren iets aan te doen.

Hoe mooi Rutte’s fiets ook is als symbool voor vrijheid en eigenwijsheid, zijn veiligheid gaat voor. Dat wil niet zeggen dat de georganiseerde misdaad wint. Het gebruiken van je boerenverstand is ook typisch Nederlands. Zelfs als daarmee een einde komt aan een tijdperk.

Lees ook: Kan Mark Rutte zijn gewone zelf nog zijn? Dreiging alleen al resulteert in karaktermoord

© Archieffoto Hollandse Hoogte / ANP

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.