Spaarnwoude knokt zich naar een punt tegen sterker Alliance’22

Doelman Patrick Kort van Spaarnwoude werpt zich voor de bal na een inzet van Alliance-aanvaller Laurens van Herk.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Rob Spierenburg
Spaarndam

Voetbaltechnisch gezien was Alliance zondag in Spaarndam de bovenliggende partij. Maar ook na de corona-pandemie gaat het in het voetbal om het aantal gescoorde doelpunten. Dat waren er twee aan beide kanten. Gezien de geleverde arbeid had Spaarnwoude recht op het punt.

Trainer Stephan Spruijt van de thuisploeg hoefde in de rust niet met een peptalk te komen. Spaarnwoude had de eerste helft afgesloten met een 1-1 stand en wist dat er in de tweede helft hetzelfde werd verlangd: knokken tot je erbij neervalt.

Want Spaarnwoude moest het zondag vooral hebben van sleuren, vechten, vallen en weer opstaan. Die inzet én een beetje mazzel (in de slotminuut kopte Bram van Opzeeland de bal namens Alliance op de lat) leverden de Spaarndammers een punt op. Dat was gezien de afwezigheid van de nodige basisspelers mooi meegenomen.

Tim Koppen die met Willem de Vreeze het hoofdtrainerschap van Alliance deelt, sprak na de remise over ’twee verloren punten’. „Wij hadden het beste van het spel. Maar mede dankzij het belabberde veld bleef een overwinning uit.” Koppen had een punt. De gemeente Haarlemmermeer die de velden van SV Spaarnwoude in onderhoud heeft, leek het de afgelopen week een goed idee om wat zand te strooien tussen de natuurlijke grassprieten. Er was zo veel gestort dat de bal nauwelijks nog stuiterde. De stugheid van de ondergrond in combinatie met de nodige hobbels en kuilen maakten het de technisch meer vaardige Haarlemmers bijzonder lastig. Het werkvoetbal van de thuisploeg had daar logischerwijs minder onder te lijden. Al kostte het de spelers van Spaarnwoude bergen energie. Dus was het voorspelbaar dat de mannen van Spruijt er in het laatste kwartier compleet doorheen zaten. Ook bij Alliance was het beste er toen wel af.

In de zondagse derde klasse heeft het begrip ’de twaalfde man’ geen betrekking op massaal meelevend publiek, maar op de clubgrensrechters van beide elftallen. Die met het clubhart van Alliance hielp zijn ploeg in de openingsfase een handje door de derde gevaarlijke counter van Spaarnwoude te elimineren door onterecht voor buitenspel te vlaggen. Dat even later een fout in de verdediging van Alliance leidde tot de 1-0 van spits Mark Visser betekende gerechtigheid. De voorsprong duurde tien minuten. Na een goede aanval over rechts kwam Alliance via Jasper Wille langszij.

Een kwartier na de rust kopte Tobias Kuhlmann de 1-2 langs doelman Kort van Spaarnwoude. Weer een kwartier later verdween de kracht uit de benen van de Spaarndammers. Ze wilden nog wel, maar het ging niet meer. Dat het in de 82ste minuut toch nog 2-2 werd was te danken aan een enorme mispeer van Boris Korstenbroek. Nadat de boomlange centrale verdediger van Alliance bij het opruimen in zijn strafschopgebied slechts zand had geraakt, rolde de bal voor de voeten van Mark Visser die van dichtbij wel raad wist met het cadeautje.

Spaarnwoude: Kort, B. Vink, N. Vink, Clarenburg, Klute; T. Visser, Molenaar (60. Pruijs), Fokke; Teunissen (70. Zuidema), M. Visser, Rutte.

Alliance’22: Oostenbrink; Allassi (46. Sieraad), Hof, Korstenbroek, Van den Hoek; Fenger, Van Graas (44. De Vreeze), Hoef (80. Frencken); Van Herk, Kuhlmann, Wille (75. Van Opzeeland).

voetbal derde klasse

SpaarnwoudeAlliance’222-2

15. M. Visser 1-0, 24. Wille 1-1, 60. Kuhlmann 1-2, 82. M. Visser 2-2.

Meer nieuws uit Sport Regionaal